Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost, podpůrčí doba, invalidita

Dobrý den,
prosím o informaci, jsem v pracovní neschopnosti, nyní mi uplyne podpůrčí doba, ale jsem nadále práce neschopná a bude mi přiznán invalidní důchod 1.stupně. Otázka zní, je mi nadále zaměstnavatelem placeno sociální a zdravotní pojištění? A zdroj příjmu bude nyní jen dávka za invaliditu 1.stupně? A musím nadále dodržovat vycházky, když mě není placena nemocenská? Děkuji za odpověď
 

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

konec podpůrčí doby pro Vás znamená, že Vám končí doba, po kterou lze poskytnout dávku nemocenského pojištění. Zde je důležité podotknout, že lze žádat o vyplácení nemocenské i po uplynutí podpůrčí doby. Děje se tak na základě žádosti pojištěnce po dobu stanovenou v rozhodnutí orgánu nemocenského pojištění podle vyjádření lékaře orgánu nemocenského pojištění (§ 26 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění). Ovšem tak může být učiněno, pouze pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době nabude pracovní schopnost.

Nadále jste v dočasné pracovní neschopnosti, a z tohoto důvodu musíte nadále dodržovat vycházky. Této povinnosti se můžete zprostit pouze s ukončením dočasné pracovní neschopnosti. O ukončení pracovní neschopnosti rozhoduje lékař, ve vašem případě by tak měl učinit ošetřující lékař podle § 59 zákona o nemocenském pojištění.

To že vám bude přiznána invalidita 1. stupně, neznamená, že nutně musí nastat ukončení pracovního poměru. Pokud i s invaliditou budete schopna nadále práci vykonávat, nemá zaměstnavatel právní důvod k výpovědi. Jestliže Váš zdravotní stav nedovoluje, abyste nadále vykonávala stejnou práci, zaměstnavatel je povinen Vás převést na jinou práci, kterou budete schopna vykonávat (§ 41 odst. 1 pís. a) zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce). Až v případě, že by zaměstnavatel nebyl schopen Vás převést na takovouto pozici, může s Vámi rozvázat pracovní poměr výpovědí, dle § 52 písmena d nebo e zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce.

Plátcem pojistného na sociálním zabezpečení a pojistného na veřejném zdravotním pojištění je zaměstnavatel. Protože jste stále v pracovním poměru, je plátcem zaměstnavatel, jako takový má povinnost nést tuto finanční zátěž.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

11.7.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS