Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Praktický lékař chce ukončit neschopenku navzdory názoru specialisty

Dobrý den,

jak dlouho může trvat pracovní neschopnost? Mám od ledna problémy s krční páteří, přičemž od dubna jsem v dočasné pracovní neschopnosti. Dnes jsem přinesl obvodnímu lékaři zprávu od specialisty, kde jsem byl na vyšetření EMG. Obvodní lékař mi již chtěl pracovní neschopnost ukončit, jelikož tak dlouho, dle jeho slov, doma být nemohu. Vymluvil jsem mu to, jelikož bych stejně nešel, protože specialista mi řekl, abych si hlídal hybnost rukou a nohou a v případě potřeby přijel na kontrolu dříve. Oba lékaři si zásadně protiřečí. Pokud se obvodní lékař mýlil, jak mám přejít k jinému lékaři?

S pozdravem

KODA

Odpověď:

Dobrý den,

režim dočasně práce neschopného je upraven v § 55 a násl. zákona č. 186/2006 Sb. Jeho maximální délka není zákonem stanovena, záleží tedy čistě na posouzení lékaře, zda stále trvají důvody, které znemožňují pacientovi výkon pracovních povinností. V případě, že se do práce ze zdravotních důvodů vrátit nemůžete, měl by Vám lékař tento režim jednoznačně prodloužit. Povinnost ukončit režim práce neschopného by z jeho strany byla dána v případě, že by tento režim trval již 180 dnů a bylo by možno předpokládat, že již nebudete vykonávat dosavadní pracovní činnost, v souladu s § 59 odst. 1 písm. a) zák. č. 187/2006 Sb. Tento důvod však, dle našeho názoru, ve Vašem případě naplněn nebyl. Pokud by Vám tedy lékař pracovní neschopnost navzdory Vašemu nesouhlasu ukončil, mohl byste, v souladu s § 49 odst. 1 písm. b) zák. č. 373/2011 Sb., do 3 dnů podat návrh na přezkoumání tohoto rozhodnutí, a to k rukám vedoucího lékaře, případně samotnému ošetřujícímu lékaři. Pokud tento lékař návrhu nevyhoví, má povinnost předat záležitost příslušnému správnímu orgánu, který rozhodnutí lékaře buď potvrdí a pracovní neschopnost zruší, nebo jeho rozhodnutí zruší a vrátí k opětovnému prošetření.

Je nutno odlišovat dočasnou pracovní neschopnost a nárok na výplatu dávek nemocenského. Zde je stanovena maximální podpůrčí doba dle § 26 zák. č. 187/2006 Sb., a to o délce 380 dní, přičemž se započítávají i dny dočasné pracovní neschopnosti do 380 dnů od počátku aktuální pracovní neschopnosti. Pokud jste však v dočasné pracovní neschopnosti od dubna tohoto roku, zmíněných 380 dní jste zcela určitě nevyčerpal, tudíž pokud jste nebyl v době 380 dnů před počátkem dočasné pracovní neschopnosti dlouhodoběji nemocen, neměl by v tomto ohledu prozatím nastat problém.

Obvodního lékaře, samozřejmě, změnit můžete, a to na základě § 11 odst. 1 písm. b) zákona č. 48/1997 Sb., dle něhož máte právo na výběr poskytovatele zdravotních služeb, maximálně však jednou za tři měsíce. O konkrétním postupu si můžete přečíst např. zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

23.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS