Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Při čekání na lhůty odvoláni proti ukončení PN musím do práce?

Dobrý den,

jsem v pracovní neschopnosti 8. měsíc. Ale už 10 měsíců se léčím pro neznámé otevřené onemocnění PDK. Nyni, když se doléčuji a konečně trochu chodím, léčím ješte plotýnku. Rehabilitační lékař nařídil chůzi jen o francouzských holích. Začala mi rehabilitace. I přesto, že odborní lékaři doporučují dále PN, nyní přišel obvodní lékař s tím, že posudkový lékař nařídil ukončit PN. HNED. Mám zaměstnání, ve kterém 13 hodin stojím a běhám za pultem a ještě do práce chodím 1 km pěšky /není spojení/. Noha stále bolí, dle neurologa postižení nervů v tarzalním tunelu a blok L5. Beru na bolesti spousty léků, které i ovlivňují motoriku. Díky dlouhému traumat. onemocnění jsem měsíc byla hospitalizovýna a 6 měsíců byla na opiátech na extrémní bolesti. Skončila jsem i u psychiatra /úzkostná porucha/, také beru léky. Má otázka zní: jak se mohu bránit? Musím počkat, až OL ukončí PN, vypíše hlášení, a pak žádat dopisem o posouzení? Tím pádem ale musím nastoupit do zaměstnání? Což s holemi a nohou nezvládnu. Kdybych postoupila věc onomu posudkovemu, a pak se odvolala, Při všech těchto jednáních a čekacích lhůtách budu muset také do práce? Díky rychlosti lékaře ani nemám šanci si sehnat místo zdrav.vhodné pro mou nohu a zada. Děkuji za rychlou odpověď, jde mi o dny.

Ifča

Odpověď:

Dobrý den,

pokud stále máte zdravotní problémy, které velmi ztěžují výkon práce, měla byste si promluvit s ošetřujícím lékařem a vysvětlit mu (popř. předložit lékařské zprávy od rehabilitačního lékaře), proč podle Vašeho názoru nejste ještě schopna vykonávat práci. V případě, že by Vám i přesto ukončil dočasnou pracovní neschopnost a Vy s tím nesouhlasíte, můžete podat proti tomuto rozhodnutí opravný prostředek – návrh na přezkoumání lékařského posudku. Ten musíte podat ve lhůtě 3 pracovních dnů. Tento návrh podejte přímo ošetřujícímu lékaři. Výše zmíněná lhůta začíná běžet ode dne prokazatelného předání rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti.

Proto, aby Váš návrh na přezkoumání byl úspěšný, je třeba tvrdit, že zde nebyly zákonné důvody pro ukončení dočasné pracovní neschopnosti. Zákonné důvody pro ukončení dočasné pracovní neschopnosti jsou vymezeny v ust. § 59 zákona č. 187/2006, o nemocenském pojištění, viz zde.

Pokud Vám lékař nevyhoví, postoupí návrh a k němu své stanovisko správnímu orgánu, a to do 5 dnů.

​V případě, že Vám rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti vydal posudkový lékař, tak proti tomuto rozhodnutí můžete podat odvolání, a to do 15 dnů. Odvolání by mělo obsahovat určité
náležitosti – jméno, rodné číslo a místo trvalého bydliště, číslo jednací, pod kterým bylo rozhodnutí
vydáno, mimo jiné musíte uvést, v čem spatřujete nesprávnost rozhodnutí a důvody, proč nesouhlasíte
s ukončením pracovní neschopnosti. Odvolání se podává posudkovému lékaři, který může o odvolání rozhodnout sám a v plném rozsahu vyhovět, což činí ve lhůtě 7 dnů. V opačném případě postoupí návrh odvolacímu orgánu, který rozhodne ve lhůtě do 15 dnů.

Podané opravné prostředky nemají odkladný účinek. To znamená, že opravdu musíte nastoupit do práce.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

6.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS