Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přítomnost manželky u vyšetření posudkovým lékařem

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda mám jako manželka právo (a přesně podle kterého zákona) být u vyšetření posudkovým lékařem ČSSZ a zda mám právo po předchozím upozornění toto vyšetření nahrávat na diktafon? Jedná se o to, že manželovi byl odebrán inv.důchod na základě vyšetření posudkovým lékařem. Toto vyšetření však ve skutečnosti trvalo pouhých 10 min, ve kterých pouze manželovi oznámili, že mu důchod odebírají a žádné skutečné vyšetření neproběhlo, přestože manžel doložil lékařské správy ohledně akt.zdravotního stavu. Proti tomuto rozhodnutí se manžel odvolal a je znovu pozván k vyšetření posudkovým lékařem. U tohoto vyšetření bych byla ráda přítomna.

Hana

Odpověď:

Dobrý den,

dle našeho právního názoru, můžete být přítomna u posuzování zdravotního stavu Vašeho manžela. Musíme ovšem podotknout, že právní argumentace v této věci zatím nestojí na nejpevnějších základech, neboť doposud tato skutečnost nebyla řešena soudně a nebylo k ní vydáno žádné oficiální stanovisko. 

Svoji argumentaci zakládáme na skutečnosti, že posudkové lékařství se řídí zákonem 373/2011 o specifických zdravotních službách. Tento zákon přesně nestanoví, zda máte na přítomnost blízké osoby při vyšetření nárok, nicméně se odkazuje v § 2 odst. 2 na zákon o zdravotních službách, který se touto problematikou již zabývá.

Zákon č.372/2011 o zdravotních službách v § 28 odst. 2, písmeno že stanoví, že pacient má nárok na přítomnost osoby blízké nebo osoby určené pacientem.

K Vašemu dotazu směřujícímu na nahrávání lékaře na diktafon. Na nahrávání lékařského vyšetření máte právo. Tento právní názor již potvrdil i soud. Nicméně Vám doporučujeme se nejprve s lékařem pokusit domluvit. Ideálně jej např. připravit na Vaši přítomnost předem, a pokud nebude souhlasit, vyzvat jej, aby Vám své stanovisko poskytl písemně.

 Vaše Férová nemocnice

 

 

24.6.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS