Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prodloužení pracovni neschopnosti a následná mateřská

Dobrý den,

byla mi vystavena neschopenka v únoru na umělé oplodnění, zatím neúspěsně, tak stále pokračuji v neschopnosti, pokud teď otěhotním tak podpůrčí doba mi nevychází. Budu mít vedeno rizikové těhotenství, mám pak žádat o prodloužení, píšete že vetšinou se vyhoví lidem, kteří budou brzy práce schopni, ale já bych vlastně nastoupila na mateřskou, má tedy smysl žadat o prodloužení?

Maja

Odpověď:

Dobrý den,

podpůrčí doba trvá dle zákona o nemocenském pojištění 380 dnů. Tato doba se počítá ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Po uplynutí této podpůrčí doby má pojištěnec nárok na vyplácení dávky na základě vlastní žádosti na Okresní správu sociálního zabezpečení. Tento orgán stanoví zda má pojištěnec na prodloužení nárok a dobu trvání, přičemž maximální doba prodloužení je 350 dní. Nárok na prodloužení podpůrčí doby dle zákona je pouze pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí první podpůrčí doby, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti. Více o prodloužení podpůrčí doby se můžete dočíst zde. Odkaz na zákon naleznete zde

U Vás lze očekávat změnu zdravotního stavu a možnost nabytí pracovní schopnosti během těchto 350 dní prodloužené podpůrčí doby. Domníváme se, že skutečnost, že po dočasné pracovní neschopnosti nastoupíte na mateřskou a rodičovskou není problém, jelikož se stanete práce schopna. Doporučujeme Vám však dotázat se na správě sociálního zabezpečení (kontakt naleznete zde).

Pokud si budete o prodloužení podpůrčí doby žádat, počítejte však, že Okresní správa sociálního zabezpečení má 30 dní na vyřízení této žádosti, proto je vhodné žádost podávat s předstihem.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 5721. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS