Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Promlčení nároků z nemoci z povolání

Dobrý den.
Chci se zeptat na jistou záležitost. Od června 2005 do ledna 2008 jsem pracoval v jedné firmě, přičemž jsem poslední tři měsíce promarodil, kdy mi byl diagnostikován oboustranný zánět šlach na levém lokti. Před rozvázáním pracovního poměru jsem ukončil i pracovní neschopnost (jelikož došlo ke změně ve výši vyplácených nemocenských dávek), ale je fakt, že problémy s rukou mám stále.
Šetření Krajské hygienické stanice dospělo k závěru, že splňuji nárok na uplatnění nemoci z povolání. Vše bylo také prošetřeno klinikou pracovního lékařství, ale bohužel jsem od nich neobdržel žádné vyrozumění, zda uznávají nebo neuznávají nemoc z povolání. Když jsem se dotazoval na Krajské hygienické stanici, tak mi řekli, že vyjádření z kliniky pracovního lékařství ještě neobdrželi a když jsem volal na kliniku, tak mi řekli, že už ho dávno posílali. Takže jsem se vzdal nadějí na uplatnění odškodného.
Nyní mi ale kdosi poradil, abych si po tom opět šel, že by to byla škoda to nechat ležet. Vím, že je to již řada let, a tak by mě zajímalo, zda má význam obrátit se opět na kliniku nemocí z povolání a chtít dodatečně její posudek ohledně nároku na uplatnění odškodnění či renty.
Zajímá mě, zda se celá záležitost nepromlčela a zda ještě budu moci něco nárokovat.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den

JARDA

Odpověď:

Dobrý den,

z popisu Vaší situace se domníváme, že při posuzování Vašeho stavu došlo k nějaké chybě nebo nedorozumění. Pokud klinika pracovního lékařství tvrdí, že posudek již zaslala, avšak krajská hygienická stanice jej neměla, bylo třeba toto řešit a trvat na doručení posudku. Tento posudek by mohla klinika pracovního lékařství stále mít v evidenci. Jako pacient máte právo požadovat, aby Vám Klinika obstarala kopii posudku. Zkuste se informovat i u Krajské hygienické stanice, zda posudek nakonec neobdržela.

Pokud posudek Klinika mít již nebude, je třeba podat znovu žádost o posouzení Vašeho zdravotního stavu. Před podáním žádosti doporučujeme sehnat si všechny lékařské zprávy, které doma máte, včetně zpráv z krajské hygienické stanice. O tomto postupu se informujte u svého praktického lékaře, který Vám poradí, jak dále postupovat a obstará Vám žádanku.

Náhrada za ztrátu na výdělku (renta) Vám přísluší až do věku 65 let nebo do data přiznání starobního důchodu z důchodového pojištění. Pokud tedy z důvodu nemoci z povolání dosahujete nižších výdělků, určitě žádost znovu podejte.

Pokud podáte novou žádost a té bude vyhověno, renta se Vám nevyplátí zpětně - ta může být přiznána až po platném uznání nemoci z povolání. Za roky 2008-2014 tedy již žádné odškodnění nedostanete.

Pokud se však starý posudek o uznání nemoci z povolání nalezne, můžete požadovat pouze odškodnění za poslední tři roky (dřívější nároky jsou již promlčeny).

S výsledkem se pak znovu obraťte na svého původního zaměstnavatele s žádostí o výplatu této renty.

Vaše Férová nemocnice

9.10.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS