Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Průkaz ZTP

Dobrý den, v prosinci 2013 jsem si požádala o nový průkaz ZTP (tedy průkaz osoby se zdravotním postižením označený symbolem „ZTP"), byl mi zamítnutý. Když jsem četla rozhodnutí posudkového lékaře, uvedl - nejedná se o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav. Posudkový lékař neuvedl můj zdravotní stav, kvůli kterému jsem o průkaz žádala. Je to v pořádku, aby  posudkový lékař ignoroval závažnost zdravotního stavu a neuvedl po pravdě dané skutečnosti které měl od odborníků? Děkuji.

Naděžda

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že se setkáváte s takovým přístupem lékaře.

Pokud nesouhlasíte s výsledkemu posouzení zravotního stavu posudkovým lékařem můžete ve lhůtě 10 pracovních dnů ode dne předání podat návrh na přezkoumání lékařského posudku. Tento návrh se podává lékaři, který posudek vydal. lékař posudku buď vyhoví nebo jej předá správnímu orgánu k dalšímu přezkoumání. Je také možné podat odvoláníproti rozhodnutí krajské pobočky úřadu práce o zamítnutí žádosti o udělení průkazu. Odvolání je nutné podat podle poučení uvedeném v rozhodnutí do 15 dnů od jeho doručení u orgánu, který rozhodnutí vydal, tedy u krajské pobočky úřadu práce. O odvolání rozhoduje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Pokud již od doručení rozhodnutí uplynula delší doba, můžete zkusit znovu podat žádost o průkaz osoby se zdravotním postižením u krajské pobočky úřadu práce a v případě jeho opětovného nepřiznání podat návrh na přezkoumání lékařského posudku nebo podat odvolání proti rozhodnutí úřadu práce, jak je popsáno výše. Od 1. 1. 2014 došlo ke změně vyhlášky č. 388/2011 Sb. o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, nově pro posuzování zdravotního stavu platí příloha č. 4 této vyhlášky (můžete se na ni podívat zde), což by také mohlo změnit výsledek rozhodnutí o průkazu. Bylo by dobré, abyste pro posuzování měla shromážděnou veškerou zdravotnickou dokumentaci, kterou ke svému onemocnění máte. Dokumentaci si můžete např. ofotit fotoaparátem přímo u svého lékaře.

Vaše Férová nemocnice 

14.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS