Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Rehabilitace v průběhu nemocenské

Dobrý den. Manželka byla na rehabilitaci a v ten den měla také kontrolu. Okamžitě po návratu volala na sociálku a tam jí řekli, ať okopíruje docházkový lístek, a když byla na rehabilitaci je to omluvitelné. Jak řekli tak udělala. Za tři týdny jí přišlo z Prahy, že ji zkrátí nebo odeberou nemocenskou. Důvod je, že prý jí cesta domů trvala dlouho. Pokud vím tak zákon nikomu nenařizuje jak má dlouho cesta z ordinace trvat. Bydlíme 6 km od střediska. Autobus sice jezdí, ale nikdo mi nemůže nařídit, abych ten autobus použil. Děkuji.

 

Beran

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákona o nemocenském pojištění máte mimo jiné povinnost dodržovat léčebný režim. Nicméně rehalibilitace stanovené lékařem můžete absolvovat i mimo vycházky.

Kontrola dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce Vás může zpravidla navštívit od 6 do 22 hodin ve všední dny, víkendy i svátky. Může vás také navštívit hned několikrát. Pokud Vás kontrolor doma nezastihne, zanechá u Vás ve schránce záznam o provedené kontrole a list s instrukcemi jak postupovat. Jakmile zjistíte, že vás kontrolor doma nezastihl, obraťte se na svého lékaře se zdůvodněním, proč jste nebyl doma zastižen. Stejně tak, se obraťte i na daný úřad, který provedl kontrolu a vyslal kontrolora. Proto doporučujeme nechat si písemně potvrdit každou účast na rehabilitacích, aby tím šlo případně argumentovat ve váš prospěch.

Argument, že jste byl na rehabilitaci, je podle našeho mínění dostatečný (za předpokladu že Vaší manželce rehabilitaci nařídil ošetřující lékař) a důvod pro zkrácení nebo odebrání nemocenské Vaší manželce nemůže být dán jen na základě skutečnosti, že jí cesta z ordinace domů trvala „dlouho“.

O tom, zda je nebo není Vaše manželka nadále práce neschopná, nerozhoduje Okresní správa sociálního zabezpečení (dále jen „OSSZ“), ale její ošetřující lékař a pokud léčebný režim neporušila a on to potvrdí, neměla by mít problémy. „Nemocenská“ Vám ale samozřejmě může být ukončena, pokud by byla Vaše manželka shledána lékařem práceschopnou z důvodu zlepšení zdravotního stavu.

V každém případě pokud OSSZ rozhodne o ukončení vyplácení dávek nemocenského z důvodu porušení léčebného režimu, můžete proti tomuto rozhodnutí podat odvolání.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7103. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem,

 

Vaše Férová nemocnice

19.12.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS