Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

s rozvíjející KRBS do práce

Dobrý den!

Před rokem jsem měl pracovní úraz, dostaly se mi nohy do baličky a jedna noha v pořádku a na druhé mám po kolika vyšetřeních rozvíjející KRBS. Mám plno prášků mám po nich závratě, ale mám je užívat, mám tyto léky Secatoxin forte 3x20kapek, Pentomer retard 400mg 2x1 tabletu,Palexia retard 50mg 2x1 tabletu, Doretu 1 tab. max 4 za den,Lyrica 150 mg 2x2tablety. Nyní mi končí podpůrčí doba, noha je stále nateklá, stále mi bledne a hodně bolí, ale i přesto už nemohu marodit a dostal jsem zdravotní znevýhodnění, ale nevím zda se mohu mít částečný invalidní důchod. Nemohu ani pořádně spát a nevím, jak to zvládnu v práci. Plno vyšetření jsem prodělal a paní z OSSZ chtěla další, kde potvrdili KRBS. Co mám dělat, Prosím vás o radu, jsem úplně v koncích. Děkuji předem za vaši radu. S pozdravem

ivinka

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu je zřejmé, že se blížíte 380. dni vyplácení nemocenských dávek. V případě, kdy pojištěnec (zde vy jako zaměstnanec) vyčerpá celou délku podpůrčí doby, přičemž doposud není způsobilý k výkonu práce, je možné zkusit požádat o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby. Konkrétní informace, jak postupovat v této situaci naleznete zde. V případě zamítnutí žádosti je možné podat žádost o invalidní důchod na okresní správě sociálního zabezpečení - více informací o žádosti a o invalidním důchodu zde.

V případě pracovního úrazu Vám náleží náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti (i při uznání invalidity), která se Vám poskytne v takové výši, aby spolu s výdělkem po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání s připočtením případného invalidního důchodu poskytovaného z téhož důvodu se rovnala Vašemu průměrnému výdělku před úrazem. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

5.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS