Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Svatba v pracovní neschopnosti

Dobrý den, zajímalo by mě jestli je možné vdát se během pracovní neschopnosti, kterou mám z důvodů rizikového těhotenství. Je možné aby ošetřující lékař napsal neomezené vycházky alespoň na svatební den? Děkuji za odpověď.

Monica99

Odpověď:

Dobrý den, 

zákon bohužel žádnou výjimku ohledně vycházek z důvodu svatby či obdobného důvodu neumožňuje. Rozsah a dobu vycházek určuje ošetřující lékař dle zdravotního stavu pacienta. Vycházky však mohou být maximálně 6 hodin denně, a to v rozmezí sedmé hodiny ranní a sedmé hodiny večerní. Pokud by kontrola zjistila, že pacient nedodržuje stanovený režim, hrozilo by mu dočasné krácení nemocenského či jeho úplné odnětí. 

V praxi se ovšem lze setkat i s tím, že tolerantnější lékaři v podobných případech vyjdou vstříc svým pacientům a společně naleznou určité řešení situace. Lékař Vám totiž může např. vypsat doporučení k vyšetření u lékaře mimo místo Vašeho bydliště, které Vaši nepřítomnost v případě kontroly omluví. Je ovšem třeba upozornit, že ačkoli k takovýmto řešením v praxi někdy dochází, jedná se v podstatě o obcházení zákona.

Vaše Férová nemocnice 

20.2.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS