Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

ukončení DPN - co dělat když s ním nesouhlasím

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na toto:


Od července 2016 jsem v DPN - pracovní úraz, tento stále není dořešen, čeká mě ještě spousta dalších vyšetření a dle současného praktického lékaře a hlavně neurologa nejsem vyléčen. Přesto mi původní obvodní lékařka (současně i závodní lékařka mého zaměstnavatele) ukončila DPN, přesto že jsem z její péče odešel k nově vybranému praktikovi s veškerou dokumentací a samozřejmě i se stále platným dokladem o prac. neschopnosti.

V době ukončení DPN už jsem byl pacientem jiného lékaře. Nyní mi bylo zaměstnavatelem telefonicky sděleno, že mám pracovní úraz ukončený. Nejenže, jak výše uvedeno, není pracovní úraz vyřešen, ale ani mně ani mého současného praktika nikdo neinformoval o ukončení DPN. Původní praktickou lékařku jsem změnil v listopadu 2016 a nyní po více jak měsíci mi zaměstnavatel sdělil, že pracovní úraz je na základě hlášení závodní lékařky a posudkového lékaře (který mě ani neviděl a nemá k dispozici ani poslední lékařské zprávy a plánovaná vyšetření) ukončen. Neschopenku mám ovšem stále u sebe k dispozici a stejně tak i můj nový obvodní lékař, nadále docházím na neurologii, čeká mě magnetická rezonance, vyšetření rehabilitačním lékařem atd. Je vůbec možné, takto a bez jakéhokoliv vysvětlení či upozornění DPN ukončit? Jak mám dále postupovat?


Děkuji,

Martin

Odpověď:

Dobrý den,

pokud nesouhlasíte s rozhodnutím o ukončení DPN, máte právo podat návrh na přezkoumání tohoto rozhodnutí do 3 dnů ode dne, kdy Vám bylo prokazatelně předáno - pouhé telefonické oznámení není prokazatelným předáním.

DPN může ukončit i závodní lékař a nemá povinnost Vás informovat předem. Musí to udělat bezodkladně, jakmile zjistí, že jsou pro zrušení důvody. Ty jsou vymezeny v ust. § 59 zákona č. 187/2006, o nemocenském pojištění. Odkaz zde.

Proto, aby Váš návrh na přezkoumání byl úspěšný, je třeba tvrdit, že zde nebyly zákonné důvody pro ukončení DPN. To znamená, že musíte nejdříve zjistit, na základě čeho Vám závodní lékařka DPN zrušila. Vyžádejte si proto od ní rozhodnutí o ukončení DPN, kde by tyto důvody měly být popsány. Pozor, od předání rozhodnutí máte tři dny na podání návrhu.

Potom se obraťte na svého nynějšího lékaře, ať posoudí jestli zrušení bylo oprávněné. Pokud usoudí, že nebylo, požádejte ho o pomoc se soupisem návrhu na přezkoumání rozhodnutí o ukončení DPN.

Návrh podejte lékaři, který rozhodnutí vydal. Více o návrhu na přezkoumání a odvolání proti rozhodnutí o tomto návrhu se dozvíte v odpovědi na otázku, kterou jsme již řešili zde.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 5967. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

Vaše Férová nemocnice

18.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS