Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

ukoncení nemocenské

Dobrý den, 

dne 2. 6. 2015 jsem měl pracovní úraz, ortoped ve zprávě požádal mou obvodní lékařku, ať podá žádost o změnu zdravotní způsobilosti k práci. Obvodní lékař mi chce ukončit neschopenku a potom mě poslat na mimořádnou kontrolu. Co mám dělat, když můj zdravotní stav mi neumožnuje vykonávat mou práci. Může mi lékař ukončit neschopenku? 

Děkuji za odpověď

josef

Odpověď:

Dobrý den,

dle data, které jste uvedl, je patrné, že Vaše pracovní neschopnost trvá déle než 180 dní. Po této době je možné ukončit dočasnou pracovní neschopnost, pokud je Váš zdravotní stav stabilizovaný, i když nadále nejste schopný vykonávat dosavadní zaměstnání, v takovém případě dojde k ukončení dočasné pracovní neschopnosti nejdříve 30 dní od posouzení Vašeho zdravotního stavu jako stabilizovaného. Pokud byste s daným rozhodnutím lékaře nesouhlasil, máte právo na přezkoumání rozhodnutí o ukončení pracovní neschopnosti. Žádost předložíte ošetřujícímu lékaři do 3 dnů ode dne předání rozhodnutí o ukončení pracovní neschopnosti. Zde je nutné zdůraznit zejména Váš zdravotní stav a skutečnosti, proč si myslíte, že nejste schopný vykonávat dané zaměstnání.

Co se týče mimořádné kontroly, zde patrně máte na mysli mimořádnou pracovnělékařskou prohlídku, kterou můžete absolvovat, buď na základě vlastní žádosti, nebo v případě, že Váš zaměstnavatel má pochybnosti o Vaší pracovní způsobilosti. Pokud bude zjištěno, že jste pracovně nezpůsobilý k výkonu dosavadní práce, musí Vás zaměstnavatel převést k výkonu jiné práce. Musí se však jednat o takovou práci, kterou Vám Váš zdravotní stav dovolí vykonávat. Může však také nastat situace, že pro Vás nebude k dispozici žádná jiná pracovní činnost vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu a z toho důvodu můžete dostat výpověď.

Nicméně pokud byl Váš úraz uznán jako pracovní a Váš zaměstnavatel se nezprostil odpovědnosti za pracovní úraz, máte právo na odstupné a to ve výši dvanáctinásobku Vašeho průměrného měsíčního výdělku. I bez rozvázání Vašeho pracovního poměru, máte nárok na náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti, za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, účelně vynaložené náklady spojené s léčením, náhradu za bolest a ztížení společenského uplatnění a náhradu věcné škody tak, jak uvádí Zákoník práce. Pokud byste si nebyl jist, zda Váš zaměstnavatel postupuje tak, jak mu ukládá zákon, můžete se obrátit na příslušné orgány inspekce práce. 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

3.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS