Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení neschopnosti a přestup k jinému lékaři

Dobrý den,

prosím o pomoc. U své obvodní lékařky jsem byla v neschopnosti 3 měsíce s očním zánětem.Paní doktorka mě za celou dobu neposlala na oční vyšetření, vyzkoušela na mě patery kapky i antibiotika, ale žádné mi nepomohly. Dnes mi sdělila, že si musím zvyknout na to, že mám chronický zánět očí a neschopnost mi ukončila tři dny dopředu tedy k 30.3.2015, ráda bych se zeptala zda mohu s ukončenou neschopností přejít k jinému lékaři do tří dnu a v neschopnosti dále pokračovat do vyléčení. Oči mám bolestivé a hnisavé, necítím se nastoupit do zaměstnání.

Mnohokrát děkuji za odpověď.

kiwisek

Odpověď:

Dobrý den,

k novému lékaři můžete přejít. Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění má každý pojištěnec právo na výběr lékaře či jiného odborného pracovníka ve zdravotnictví a zdravotnického zařízení, kteří jsou ve smluvním vztahu k příslušné zdravotní pojišťovně. Tzn., že si můžete vybrat lékaře dle vlastní úvahy, avšak pouze takového, který má smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou.

Jediným zákonným omezením tohoto práva je tříměsíční lhůta. Jinak řečeno, změnit svého lékaře můžete pouze jednou za 3 měsíce. Žádná další omezení, jako např. probíhající pracovní neschopnost, zákon neuvádí. Proto i v pracovní neschopnosti (samozřejmě i po jejím ukončení) máte právo na výběr lékaře (tedy na jeho změnu), přičemž předání potřebné zdravotnické dokumentace je věcí lékařů.

Pro Vás je důležité zajít k novému lékaři, kterého jste si vybrala a vyplnit u něj registrační formulář. Tím přecházíte k tomuto novému lékaři a Váš původní lékař Vám v tom nemůže bránit. Pokud i potom bude Váš bývalý lékař odmítat vydání výpisu z lékařské dokumentace můžete na něj podat stížnost.

Pokud jde o nové ustanovené pracovní neschopnosti, o vzniku dočasné pracovní neschopnosti rozhoduje lékař. Dojde-li Váš nový ošetřující lékař k závěru, že pro Váš zdravotní stav je nutné, abyste byla na nemocenské, tak Vám může nemocenskou ustanovit. Jelikož se vznik nemocenské odvíjí od rozhodnutí lékaře, nedokážeme Vám říci, jestli Vám bude nemocenská znovu ustanovena nebo ne.

Vaše Férová nemocnice

22.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS