Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení neschopenky bez vědomí pacienta

Dobrý den, před 2 měsíci jsem přestoupila od psychiatričky k novému psychiatrovi v době prac. neschopnosti. Přibližně před měsícem jsem tuto skutečnost oznámila psychiatričce. Dnes jsem se dozvěděla, že ke dni 13.7. mám ukončenou neschopenku bez mého vědomí. Prý mě volali a nedovolali se, tak ji ukončili. Snažím se dohledat datum, kdy jsem ji byla oznámit, že budu chodit k jinému lékaři. Druhou část neschopenky mám stále u sebe. Má lékař právo ukončit neschopenku, když se nedovolá pacientovi? Žádný nepřijatý hovor jsem neměla.V práci mám přes měsíc áčka. Můžu se teď nějak bránit? Děkuji moc

odstan

Odpověď:

Dobrý den,

z vašeho dotazu vyplývá, že jste byla v dočasné pracovní neschopnosti (dále jen PN), změnila jste ošetřujícího lékaře a vaše již bývalá lékařka vám PN ukončila, aniž by vám to oznámila.

V první řadě zdůrazňujeme, že pacient má právo na svobodnou volbu lékaře, a to i pokud je v danou chvíli v PN. Vaše změna ošetřujícího lékaře tedy byla zcela v pořádku. Bývalý lékař, který PN vystavil, nemá právo PN ukončit jen proto, že pacient změní svého lékaře. PN dál pokračuje a následně ji ukončí nový ošetřující lékař.

Z informací uvedených v dotazu nejsme schopni posoudit, zda došlo k ukončení PN ze zákonného důvodu, zda vám bylo rozhodnutí o ukončení řádně doručeno, a může proto nabýt účinnosti, ani zda již uplynula lhůta k podání návrhu na přezkum rozhodnutí.

Doporučujeme vám obrátit se na okresní správu sociálního zabezpečení, pod kterou spadáte, a řešit tuto situaci přímo s nimi. Je zejména nutné zjistit, zda byla vaše pracovní neschopnost řádně ukončena a zda vám bylo rozhodnutí o ukončení PN řádně doručeno (např. zda vám lékařka nezaslala rozhodnutí o ukončení na adresu trvalého bydliště a vy jste zde poštu nevyzvedla a mohlo tím dojít k tzv. fikci doručení). Pokud bude okresní správa sociálního zabezpečení trvat na tom, že k řádnému ukončení PN došlo, je vhodné vyžádat si od nich písemné stanovisko a případně se obrátit na jejich nadřízený orgán, Českou správu sociálního zabezpečení.

Doufáme, že se vám podaří situaci zdárně vyřešit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

7.9.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS