Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení neschopenky při zvýšení procentuálního výměru poklesu pracovní schopnosti

Dobrý den.

Jsem od října 2016 na neschopence. Před měsícem jsem se zažádala o navýšení invalidního důchodu/mám 1 stupeň/. Bohužel mi doktorka nenavýšila invaliditu. Původně jsem měla 35 % a teď 40 %. Byla jsem u své lékařky a ta mne informovala, že mi neschopenka musí být ukončena. Stále mám stejný problém, jako když jsem začala marodit. Na neschopence není přímo uvedena diagnóza.

Děkuji předem za odpověď

Gina

Odpověď:

Dobrý den, 

z Vašeho dotazu není patrné, zda Vaše lékařka chce ukončit dočasnou pracovní neschopnost z důvodu, že Váš zdravotní stav je stabilizovaný, a zároveň uplynulo nejméně 180 dní na dočasné pracovní neschopnosti, v takovém případě je Váš lékař oprávněn dočasnou pracovní neschopnost ukončit.

Co se týká vztahu mezi přiznáním invalidity a ukončování dočasné pracovní neschopnosti, platí, že dočasná pracovní neschopnost končí nejpozději 30. dnem ode dne, kdy byla osoba uznána invalidní. Nicméně jsme přesvědčeni, že Ve Vašem případě nedošlo k uznání invalidity ale k pouhé změně výše přiznaného poklesu pracovní schopnosti, proto se domníváme, že ve Vašem případě nemá dojít k ukončení dočasné pracovní neschopnosti.

Pokud nesouhlasíte s ukončení Vaší dočasné pracovní neschopnosti, můžete podat návrh na přezkoumání tohoto rozhodnutí, více k tomuto návrhu naleznete zde

Čerpání dávky nemocenského pojištění vedle invalidního důchodu je také možné pouze v případě, že i ve stavu uznané invalidity vykonáváte zaměstnání

Posouzení invalidity se řídí vyhláškou a rozhodnutí závisí na rozhodnutí orgánu sociálního zabezpečení, který posoudí zdravotní stav na základě lékařské zprávy Vašeho lékaře. Vyšší stupeň invalidity je možné přiznat až při dosažení 50 % poklesu pracovní schopnosti. V případě zhoršení zdravotního stavu, neváhejte se žádostí o zvýšení stupně invalidity. 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

16.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS