Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení pracovní neschopnosti i přes pokračující léčbu

Dobrý den. Jsem na neschopence 8 měsíců po operační trombóze. Jsem nedoléčená, protože čekám na další operace kolena. Skončily mi nemocenské dávky, a chtějí mi ukončit neschopenku, ale do práce nemůžu, protože nejsem dolečená (podle slov ortopeda). Ale přesto mi to obvodní doktorka chce uzavřít. Přitom mi uznali 2. stupeň invalidity. Podle jakého zákona mi chtějí ukončit marodní, když já nejsem zdravotně schopna nastoupit do práce? Jak mám postupovat dále?

Ludmila

Odpověď:

Dobrý den,

z vašeho dotazu vyplývá, že vám byla posudkovou komisí přiznána invalidita 2. stupně. Podle zákona o nemocenském pojištění dochází k ukončení dočasné pracovní neschopnosti automaticky, a to ke 30. dni po uznání invalidity. Dále tedy nemáte nárok na nemocenskou nebo na status dočasně práce neschopného zaměstnance. Tuto situaci tedy budete muset řešit se svým zaměstnavatelem, pokud nemůžete nadále vykonávat stejnou práci.

Mohl vám vzniknout nárok na invalidní důchod. Žádost o invalidní důchod lze podat na místně příslušné okresní správě sociálního zabezpečení, konkrétní pobočku a další informace si můžete najít na jejich webu. Tam vám také budou schopní konkrétněji poradit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS