Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úraz motorovou pilou

Dobrý den,
 
chtěl bych se zeptat. Jsem už skoro rok nemocný měl sem úraz motorovou pilou v práci (řízl jsem se do nohy a přeřízl si nerv).U doktora mi řekli že mám jen 5% že se to možná dá ještě do hromady a těch 95% že nedá.
Tak bych se chtěl zeptat jestli zažádat o prodloužení nebo o invalidní důchod (a kdybych zažádal o prodloužení jestli pak můžu zažádat i o ten důchod)

Děkuji.


Odpověď:

Dobrý den,

podpůrčí doba, tedy doba po kterou má být vypláceno nemocenské, trvá podle § 26 zákona o nemocenském pojištění maximálně 380 dní. § 27 stejného zákona pak uvadí možnost prodloužení doby pro vyplácení nemocenské. Tato doba se v případě předpokladu, že pojištenec  nabyde pracovní schopnosti v blízké době prodlužuje až o 3 měsíce na základě vyjádření posudkového lékaře a rozhodnutí Okresní správy sociálního zabezpečení. Toto prodlužování lze i opakovat, avšak nelze přesáhnout 350 dní.

Druhá vámi zmiňovaná možnost je invalidní důchod. Dle mého názoru je to vhodnější možnost, tedy pokud splňujete podmínky pro uznání invalidního důchodu. Podmínky dle zákona o důchodovém pojištění jsou následující:

- Pojištěnec doposud nezískal nárok na starobní důchod a stal se invalidním v důsledku pracovního úrazu nebo se stal invalidním a získal potřebnou dobu pojištění pro starobní důchod.

- Pracovní výkonnost pojištěnce klesla alespoň o 35%. Tedy uznání invalidity alespoň I. stupně. Invalidita se dělí na tři stupně v závislosti poklesu pracovní výkonnosti.

Bližší informace o invalidních stupních a, podmínkám uznání invalidního důchodu apod. najdete v zákoně o důchodovém pojištění.

Co se týče žádosti o invalidní důchod v době pracovní neschopnosti, tam je důležité zmínit povinnost do 30 dnů, od uznání invalidity ukončení pracovní neschopnosti zaměstnance.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

27.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS