Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Uznání nemoci z povolání

Dobrý den, jde o osobu, které je 55 let, prodělala operaci obou rukou kvůli syndromu karpálních tunelů. Osoba pracovala na pozici šičky velkoobjemových vaků po dobu 26 let. Je možné uplatnit tuto nemoc jako nemoc z povolání, zvlášť když je tato nemoc na seznamu nemocí z povolání? Kdo to může posoudit a co když v daném zaměstnání rozhodnou, že nejde o nemoc z povolání. Jak se máme zachovat?

LucasR

Odpověď:

Dobrý den, 

nemoc lze uplatnit jako nemoc z povolání, pouze tehdy, pokud tak rozhodne příslušné středisko nemocí z povolání. Po Vaší návštěvě zde zjistí, od kdy a zda trpíte nemocí z povolání. Dále se zde můžete také informovat o tom, co pro Vás rozhodnutí střediska znamená a jak byste měli dále postupovat. Seznam těchto středisek naleznete zde.

O posouzení lze ve středisku žádat kdykoli. Vhodné je přinést se sebou na středisko i zprávu od ošetřujícího lékaře (obvodního lékaře, neurologa či jiného lékaře posuzujícího Váš zdravotní stav), ve které žádáte o posouzení konkrétní nemoci, ve Vašem případě syndromu karpálních tunelů, jako nemoci z povolání. Ošetřující lékař Vám také může sdělit další informace týkající se střediska nemocí z povolání a nastínit konkrétní postup, který bude ve Vaší situaci nejvhodnější.

 

Další podrobnosti můžete nalézt v již zodpovězeném dotazu, který se také týká uznání nemoci z povolání. Naleznete  jej zde.

 

Vaše Férová nemocnice.

25.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS