Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vstupní prohlídka do zaměstnání

Dobrý den,

čeká mě vstupní prohlídka do nového zaměstnání (administrativa, dispečink) a ráda bych se zeptala, zda nebude překážkou to, že jsem po operaci karpálního tunelu(2016 vpravo, 2017 vlevo). Na žádance pro vstupní prohlídku mám uvedeny tyto rizikové faktory: Noční práce, řidič referent sk. B (řízení není druh sjednané práce), vyšetření v základním rozsahu kat. 1, psychická zátěž kat. 2.
Doteď jsem v pořádku vykonávala jak administrativu, tak manuální činnost v předchozím zaměstnání už po operaci, veškeré obtíže odezněly již po operaci. O tuto pozici velmi stojím, a tak bych nerada, kdyby mě na vstupní prohlídce překvapilo zamítnutí.

Předem děkuji za odpověď na můj dotaz.

 

Luciaschek

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz ohledně vhodnosti zaměstnání je v prvé řadě věcí lékařského posouzení zdravotní způsobilosti. Rádi Vám však poradíme s právními aspekty vstupní lékařské prohlídky u nového/potenciálního zaměstnavatele.

Právní úprava vstupní lékařské prohlídky je upravena v § 32 zákoníku práce. Ten uvádí, že pokud tak stanoví zvláštní právní předpis, je zaměstnavatel povinen zajistit před vznikem pracovního poměru, aby se člověk ucházející se u něj o zaměstnání podrobil vstupní lékařské prohlídce. Výsledkem této lékařské prohlídky je lékařský posudek, který stanoví, zda je daná osoba způsobilá či nezpůsobilá k výkonu konkrétního druhu práce u zaměstnavatele tak, jak má být sjednán v pracovní smlouvě. Takto nastavená povinnost zaměstnavatele se následně odráží v § 103 odst. 1 písm. a) zákoníku práce, kde je výslovně uvedeno, že zaměstnavatel nesmí připustit, aby zaměstnanec vykonával práce, které neodpovídají jeho zdravotní způsobilosti.

Abyste předešla pro Vás nepříznivému zdravotnímu posudku, můžete lékaři, který bude prohlídku provádět, doložit potvrzení z předchozího zaměstnání. V něm může být uvedeno jakou práci jste vykonávala, za jakých podmínek, zda jste měla či neměla nějaká omezení apod. 

V případě, že by lékařský posudek nedopadl podle Vašich představ a lékař uvedl, že jste pro danou práci nezpůsobilá,  nemusíte věšet hlavu. Dle § 46 zákona o specifických zdravotních službách máte právo požádat o přezkoumání  posudku, a to do 10 dnů ode dne, kdy Vám jej lékař předal. Žádost o přezkoumání podáváte u lékaře, který Vám posudek vydal. Nevyhoví-li lékař návrhu na přezkoumání, postoupí Vaší žádost příslušnému správnímu orgánu, který lékařský posudek přezkoumá a rozhodne. 

Přejeme Vám hodně štěstí.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

6.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS