Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vycházky a moje pracovní neschopnost

Dobrý den,

starám se tři roky o partnera, který je těžce pohyblivý (chodí o francouzských holích) a je nyní dva měsíce po operaci kyčle. V budoucnosti ho čeká ještě operace kolene. Leží na mne chod domácnosti a veškeré věci s tím spojené. Nyní jsem sama v pracovní neschopnosti a můj lékař mi odmítl napsat vycházky. Přitom bydlím v malé vesnici, asi 15 km od většího města. Ve vesnici není obchod, zkrátka nic.

Za veškerými záležitostmi musím jet do města. Jakým způsobem mám zajišťovat svoje základní potřeby (od nákupu počínaje, záležitosti kolem zdravotního stavu mého partnera), když mi praktický lékař odmítl napsat vycházky, prý si to mám zařídit (= někoho zaplatit), aby mi mé záležitosti obstaral. Podle mého názoru se jedná o omezování osobní svobody, protože nejbližší rodinu mám 220 km vzdálenou a nemám zde nikoho, kdo by se postaral o mne a mého partnera. Podala jsem přes právníka stížnost na tohoto praktického lékaře na Lékařskou komoru.

Děkuji za odpověď.
 

Dagy

Odpověď:

Dobrý den,

 

pokud jste už podala stížnost na praktického lékaře u Lékařské komory, je vhodné počkat na výsledek šetření ze strany Lékařské komory.

V tom čase Vám doporučujeme zkusit změnit lékaře, který Vám bude ve Vašich žádostech ochotný vyjít více vstříc. Na tuto změnu lékaře máte nárok jednou za 3 měsíce na základě § 11 zákonná o veřejném zdravotním pojištění.

Obecně pokud lékař nevyhoví Vaší žádosti, tak ho požádejte, ať vám dá toto své rozhodnutí písemně. Pokud podle vašeho názoru bude stanovený rozsah vycházek nesprávný (např. bezdůvodně krátký), můžete podat proti rozhodnutí opravný prostředek – návrh na přezkoumání lékařského posudku.

Návrh se podává poskytovateli, který posudek vydal (teda ošetřujícímu lékaři). Tento návrh však nemá odkladný účinek, to znamená, že rozhodnutí lékaře platí ode dne vystavení a vy se musíte řídit rozhodnutím lékaře, tj. dodržovat lékařem stanovený režim vycházek.

Při prokázání důvodů, které posuzované osobě nebo jiné osobě oprávněné k podání návrhu na přezkoumání objektivně bránily v podání návrhu ve stanovené lhůtě, poskytovatel zmeškání lhůty pro podání návrhu promine.

Pokud vám na základě opravného prostředku lékař nebo vedoucí zdravotnického zařízení nevyhoví, postoupí návrh jako odvolání do 10 pracovních dnů ode dne jeho doručení, pokud se jedná o lékařský posudek o zdravotní způsobilosti, v ostatních případech do 30 dnů, příslušnému správnímu orgánu (registrujícímu orgánu nebo zřizovateli).

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

9.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS