Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpověď pro zaměstnavatele

Dobrý den,

chci se zeptat, když mám Crohnovu chorobu, ulcerózní kolitidu, a na doporučení lékaře musím ukončit pracovní poměr ze zdravotních důvodů.

Jak mám pokračovat nebo co k tomu všechno potřebuji, jaká jsou má práva.

Ještě se chci zeptat, jestli mi v nemocnici musí dát neschopenku, když jsem tam ležela 3 dny, protože mi řekli, že mi jí napíše můj obvodní lékař jsem z toho zmatená.

Děkuji.

Jabecka

Odpověď:

Dobrý den, 

co se týká samotného zaměstnávání, je základní povinnost na straně zaměstnavatele. Pokud Vám Váš zdravotní stav neumožňuje nadále vykonávat dosavadní práci, je zaměstnavatel povinen Vás převést na jinou práci, která bude souladu s Vaším zdravotním stavem. Pokud toto není možné, můžete se na ukončení pracovního poměru domluvit. Další možností je, pokud Vám zaměstnavatel není schopen do 15 dní zajistit jiné vhodné pracovní zařazení dát okamžitou výpověď ze strany zaměstnance v souladu s §56/1 zákoníku práce, k tomuto potřebujete lékařský posudek, který osvědčí, že nejste nadále schopna pracovat na stávající pozici. 

V případě ukončení pracovního poměru dle §56 Vám náleží v souladu s §56/2 ZP, Vám přísluší náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. 

Co se týká samotné výpovědi, její náležitosti jsou uvedeny v §50 ZP, v každém případě výpověď musí být písemná, samotný pracovní poměr skončí uplynutím výpovědní doby, pokud se v dohodě nedohodnete jinak. Je možné dát výpověď ze strany zaměstnance i bez udání důvodu, ale na rozdíl od §56/1 by Vám nenáležela náhrada mzdy po dobu běhu výpovědní doby.

Po skončení pracovního poměru je vhodné se registrovat na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, z důvodu vyplácení podpory v nezaměstnanosti (pokud splníte podmínky pro nárok na výplatu) a z důvodu hrazení povinného zdravotního pojištění (pokud nebudete registrována jako uchazeč či nebudete mít žádné zaměstnání, ze kterého byste byla účastna zdravotního pojištění – pracovní poměr, dohoda o pracovní činnosti, samostatná výdělečná činnost; musela byste si hradit zdravotní pojištění sama). Zároveň se ovšem nemůžete stát uchazečem, pokud budete uznána dočasně práce neschopnou. Dočasnou pracovní neschopnost je v takovém případě třeba ukončit, nechat se registrovat a následně nastoupit na dočasnou pracovní neschopnost (doklady předáte úřadu práce jako omluvenku za neplnění povinností uchazeče o zaměstnání, ovšem nemáte nárok na výplatu dávky nemocenského pojištění).

Co se týká vydávání neschopenky, je to vždy v kompetenci ošetřujícího lékaře, pokud Vás nepředá do péče Vašeho praktického lékaře. Je to v souladu s tím, že rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti je ryze v kompetenci toho, kdo dočasnou pracovní neschopnost zjistil – tedy ošetřující lékař. 

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

 

 

10.5.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS