Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpověď ze zdravotního důvodu

Dobrý den,

po 18 měsících PN a získání ID 1 stupně jsem závodní lékařkou byla uznána nezpůsobilá vykonávat dosavadní práci. S tím jsem počítala tak jsem zaměstnavateli zaslala žádost o převedení na jinou práci. Zatím mi žádnou nenabídl , ale poslal mě ke komisi na posouzení nemoci z povolání. Nevím, zda mé nemoci jsou v seznamu nemocí z povolání?

Pokud ne jak mám postupovat s výpovědí? Pokud mi dá zaměstnavatel výpověď z důvodu, že nejsem zdravotně způsobilá dosavadní práci vykonávat mám nárok na odstupné a jaké? Pokud bych dala já okamžité ukončení pac.poměru a časem (po rozhodnutí lékařky, ke které jsem byla nyní vyznána) se prokázala nemoc z povolání mám nárok na odškodné a jaké? Jaký postup je pro mne tedy výhodný , když předpokládám, že jinou práci pro mne zaměstnavatel nemá.

Po ukončení PN mám nařízenou dovolenou,ale ta mi za týden končí v den kdy jdu k posouzení nemoci z povolání.Nevím jak dál postupovat. Pracovala jsem za minimální mzdu.

Děkuji

Brita

Odpověď:

Dobrý den,

V naší poradně nepracují lékaři a tak Vám nemůžeme dát lékařskou radu. Neumíme posoudit, zda Vaše onemocnění spadá pod některou z nemocí z povolání. Kompletní seznam nemocí z povolání však naleznete v příloze předpisu č.290/1005 Sb., nařízení vlády, kterým se stanoví seznam nemocí z povolaní.

Co se týče Vašeho dotazu ohledně ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele, ten vám může dát výpověď jen z důvodu stanovených v ustanovení §52 zákona č.262/2006 Sb., zákoníku práce. Dle ustanovení §52 písm. d) zákoníku práce Vám může zaměstnavatel dát výpověď v případě, že vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nesmíte dále vykonávat svou dosavadní práci. Dle ustanovení §67 odst.2 zákoníku práce máte v takém případe nárok na odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku Vaší průměrné mzdy.

V případě ukončení pracovního poměru z Vaší strany, by jste mněla dvě možnosti.

Dle ustanovení §56 odst.1 písm. a) zákoníku práce, můžete okamžitě zrušit pracovní poměr v případě, že jste byla uznána pracovně neschopnou pro výkon své dosavadní práce a Váš zaměstnavatel Vám neumožnil do 15 dní od předložení posudku o své pracovní neschopnosti přechod na jinou práci. Dle ustanovení §56 odst.2 zákoníku práce pak máte nárok na vyplácení průměrného výdělku po dobu, která odpovídá délce standardní výpovědný doby.

Také máte možnost ukončit pracovní poměr výpovědí. Dle ustanovení §50 odst.3 můžete dát výpověď z jakéhokoliv důvodu, nebo i bez důvodu. V takém případě skončí pracovní poměr ve smyslu ustanovení §51 zákoníku práce uplynutím výpovědný doby.

Tématu odškodného při nemoci z povolání jsme se už v naší poradně vyjadřovali, můžete se podívat např. zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

21.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS