Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vystavení neschopenky v zahraničí

Dobrý den, 

prosím o informaci, kdo vystaví neschopenku v případě hospitalizace v zahraničí. Např. na dovolené si zlomím nohu, je provedena operace a nutná hospitalizace trvá déle než plánovaná dovolená. Nebo případ. kdy mám hospitalizované dítě v zahraničí a potřebuji vystavit ošetřovné v ČR?

Děkuji předem za odpověď.

Jana

Odpověď:

Dobrý den, 

omlouváme se za pozdní vyřízení dotazu, které je způsobené přetížeností naší poradny.

Při hospitalizaci a dočasné pracovní neschopnosti v zahraničí v rámci EU je potřeba nechat si vystavit vnitrostátní doklad o dočasné pracovní neschopnosti u tamního oštřujícího lékaře a tento doklad zaslat zaměstnavateli. Pokud je dočasná pracovní neschopnost v zahraničí delší než 14 dní je třeba navíc vyplnit tento formulář a také ho zaslat zaměstnavateli. Pokud v daném státě ošetřující lékaři potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti nevydávají, je nutné zažádat o jeho vystavení instituci, která v tomto státě poskytuje příslušné dávky, a ta zajistí lékařské posouzení a vydání potvrzení o pracovní neschopnosti.

Jestliže není výše uvedený postup možný, nebo se jedná o stát mimo EU, může český ošetřující lékař po návratu ze zahraničí vystavit dočasnou pracovní neschopnost i zpětně. Pokud je doba zpětného vystavení delší než 3 dny potřebuje k tomu lékař souhlas příslušného orgánu nemocenského pojištění, o který si předem zažádá (zpětné vystavení dočasné pracovní neschopnosti upravuje zákon o nemocenském pojištění zde). 

Pro ošetřovné platí stejný postup jako pro dočasnou pracovní neschopnost. Ošetřovné lze také vystavit i zpětně po návratu stejně jako dočasná pracovní neschopnost.

Dále Vás upozorníme, že dočasná pracovní neschopnost i ošetřovné mají přednost před dovolenou. Tzn. pokud máte dovolenou 10 dní a během šestého dne onemocníte (nebo Vám onemocní dítě) a lékař Vám vystaví dočasnou pracovní neschopnost (nebo ošetrovné), tak dovolená přechází na dočasnou pracovní neschopnost (ošetřovné) a zbylé 4 dny nevyužité dovolené si můžete vybrat později.

Podobný dotaz jsme již řešili a můžete si ho přečíst zde

S pozdravem a přáním pěkného dne,

Vaše Férová nemocnice

31.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS