Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost o invalidní důchod

Dobrý den, začal jsem marodovat s krční páteří od 7.4.2015. Bohužel léčba byla neúspěšná a nezabrala. Na nátlak zaměstnavatele jsem ji ukončil 30.6.2015 Bohužel se krční páteř ozvala znovu a s ještě větší intenzitou.Točení hlavy zvracení apod. Od 15.7.2015 jsem opět na neschopence, která trvá dosud. Dne 12.11.2015 jsem si zažádal o invalidní důchod. Dne 18.12.2015 jdu před posudkovou komisi. Nevím, zda mi bude důchod přiznán a tak jsem se chtěl zeptat, co bude pro mě následovat. Ošetřující lékařka mě upozornila, že k dosavadnímu zaměstnání bych se už neměl vracet, protože zdravotní stav by se prudce zhoršil (dělám těžkou práci). Vím, že do 30 dnů od vyjádření posudkového lékaře musím nastoupit do zaměstnání, ale zdravotní stav mě to neumožní. Můžu jít po těch 30 dnech opět na neschopenku? Nebo co byste mi poradili. Budu vděčný za každou odpověď. Moc Vám děkuji.

Balage

Odpověď:

Dobrý den,

pokud je osoba v dočasné pracovní neschopnosti uznána invalidní (v určitém stupni podle snížení pracovní schopnosti) a je jí přiznán invalidní důchod, zaniká dočasná pracovní neschopnost ze zákona 30. dnem po rozhodnutí okresní správy sociálního zabezpečení o přiznání invalidity.

Možnost znovu nastoupit se stejnou diagnózou na dočasnou pracovní neschopnost po přiznání invalidity tak obecně není (o výjimku se jednalo v dotazu řešeném zde a navazujícím; šlo by patrně o případ, kdy se zdravotní stav krátkodobě kvůli novým komplikacím zhorší, a osoba s přiznanou invaliditou není po určitou dobu schopna vykonávat své zaměstnání, které jinak i přes invaliditu zvládá).

Pokud vám však lékař doporučuje vaše současné zaměstnání ze zdravotních důvodů dále nevykonávat, doporučovali bychom se jeho názorem řídit a snažit se najít zaměstnání, které je vzhledem ke zdravotnímu stavu vhodné.

Pokud by vám invalidita přiznána nebyla, vaše dočasná pracovní neschopnost tím nezaniká.

Přejeme, ať se vám podaří situaci vyřešit k vaší spokojenosti.

S pozdravem, Vaše Férová nemocncie

 

18.12.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS