Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zařazení do rizikové skupiny na TBC

Mám dvě malé děti. Manžel - jejich otec - pochází z Ruska. Ovšem emigroval sem s rodiči před dvaadvaceti lety a od té doby žije zde. Když jsem v porodnici vyplňovala dotazníky ohledně dětí a jejich rizikovosti nákazy TBC, uvedla jsem tuto skutečnost v obou případech i s touto vysvětlivkou - že už otec žije takhle dlouho v ČR. Nechtěla jsem ale do dotazníku lhát. U staršího to zřejmě posuzoval někdo se zdravým rozumem a do očkování mi ho nezařadili. Dceru ale ano, na základě naprosto stejně vyplněného dotazníku. Nejdříve jsem to neřešila, ale v srpnu či září nám přišel dopis (obyčejně) z kalmetizační stanice, ať se objednáme. Nereagovala jsem na něj, také proto, že jsem jí posunula i povinné očkování a měli jsme v té době před první dávkou pediacelu. Teď ho máme rozočkovaný. Navíc dceři už bude 10 měsíců a já jsem se dočetla, že pokud se TBC nenaočkuje do 1 roku věku, už to ani nemá smysl. Ráda bych to měla ale pořádku i právně a tak by mě zajímalo, na jakou instituci bych se mohla obrátit, která by mohla pravomocně zvrátit rozhodnutí pediatra z porodnice o zařazení dcery do tohoto očkování, když sice kritérium formálně splňuje, ale logicky se její riziko nákazy tímto nijak nezvyšuje.

Klára

Odpověď:

Dobrý den, 

zvrátit rozhodnutí ošetřujícího lékaře o zařazení dítěte do očkování lze pouze do 10 pracovních dnů ode dne rozhodnutí, a to podáním návrhu na přezkoumání rozhodnutí poskytovateli zdravotních služeb (nemocnici). Ve Vašem případě již tedy zřejmě lhůta uběhla a návrh na přezkoumání podat nelze. 

Očkování ovšem Vaše dcera podstoupit nemusí, jestliže k tomu vy nedáte informovaný souhlas. V takovém případě po Vás lékař pravděpodobně bude chtít podepsat negativní reverz. Doporučujeme do něj vepsat důvody odmítnutí očkování, případně o odmínutí sepsat vlastní vyjádření. Očkování je totiž povinné a jeho nesplnění může být teoreticky pokutováno hygienickou stanicí. Rozsudek Nejvyššího správního soudu však konstatoval, že je očkovací povinnost upravena pouze vyhláškou, nikoli zákonem, a proto není možné někomu za takto uloženou povinnost ukládat pokutu. O očkování rozhodoval i Ústavní soud. Naznačil, že jestliže rodiče odmítají očkovat dítě na základě svého přesvědčení či víry, nemůže se z jejich strany jednat o přestupek a sankce tak nemá být uložena. V případě odmítnutí očkování by Vám tedy neměla být uložena pokuta, případně je možné argumentovat právě svým přesvědčením ohledně očkování. Neočkované dítě ovšem pravděpodobně nebude přijato k předškolnímu vzdělávání. 

 

Vaše Férová nemocnice 

 

17.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS