Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna diagnózy

Dobrý den, mám dotaz. Byla mi změněna diagnóza z interny na gynekologii. Jsem povina že zákona nahlásit tuto změnu v zaměstnání? Na správu bylo vše na hlášeno. A druhý dotaz, do kdy jsem povina oznámit zaměstnavateli těhotenství? Děkuji.

TSurapova

Odpověď:

Dobrý den,

pokud rozumíme správně vaší otázce, jste právě v dočasné pracovní neschopnosti, její vznik posoudili lékaři na oddělení interny, ale nyní ji vede lékař-gynekolog, protože diagnóza spadá pod jeho specializaci.

Tuto změnu svému zaměstnavateli hlásit nemusíte. Zaměstnavatel totiž nemá právo na informace o vašem zdravotním stavu, a nemusí mu proto být ani hlášena změna nemoci, pro kterou je jeho zaměstnanec uznán dočasně pracovně neschopným, nebo změna ošetřujícího lékaře (navíc se o ní dozví prostřednictvím tiskopisu potvrzení o ukončení dočasné pracovní neschopnosti, který vám ošetřující lékař-gynekolog pro zaměstnavatele vystaví). Ze stejného důvodu ani není třeba, abyste mu hlásila, že jste těhotná. Zákon tuto povinnost těhotné zaměstnankyni nikde neukládá, ale zaměstnavatel tuto informaci zjistí nejpozději tehdy, kdy si zaměstnankyně začne vyřizovat nástup na mateřskou.

Na druhou stranu, pokud je zaměstnankyně těhotná, má zaměstnavatel povinnost převést ji na jinou vhodnou práci, pokud je její práce těhotným zakázána nebo podle lékařského posudku může těhotnou ženu ohrožovat. V takovém případě je však pochopitelně potřeba ho o těhotenství informovat, aby věděl, že má těhotnou zaměstnankyni  na jinou práci převést.

S pozdravem,

Férová nemocnice

18.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS