Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna doby vycházek

Dobrý den.

Jsem v pracovní neschopnosti na rizikovém těhotenství. Moje obvodní lékařka mi napsala vycházky 8:00-11:00 a 14:00-17:00. Žádala jsem ji o změnu v době vycházek a to tak, abych měla 6 hodin vycházek během odpoledne vcelku, abychom mohli jet vybírat výbavičku a podobně i do vzdálenějších míst (u nás se nedá nic koupit). Bylo mi řečeno, že je za zákona dané že musím mít 3 hodiny a poté další 3 hodiny. Je to pravda? Jak se má s lékařkou na případné změně domluvit? Děkuji za odpověď.

Annie

Odpověď:

Dobrý den,

během pracovní neschopnosti je maximální doba vycházek 6 hodin, to platí i pro těhotenství. Pokud se vám časové rozložení vycházek nelíbí, respektive vám nevyhovuje, můžete požádat ošetřujícího lékaře o změnu režimu.

Související ustanovení, kterým by bylo upraveno, že doba šesti hodin musí být přerušena, se nám nepodařilo naleznout, proto jestli vám  lékař řekne, kde je toto ustanovení uvedeno, prosíme o doplnění našich znalostí. Právní institut vycházky je upraven 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. Jak je uvedeno na stránkách České správy sociálního zabezpečení, měli by lékaři vcházet právě z tohoto předpisu, viz zde. Konkrétní úprava vycházek se nalézá hlavně v § 56 odst. 6, zde se však o nutnosti přestávky v běhu vycházek nic neuvádí. 

Je možné, že lékařka se domnívá, že souběžná doba vycházek pro vás není ze zdravotních důvodů vhodná a právě proto trvá na mezičasové pauze. Jestliže se domníváte, že máte na vycházky nárok, máte ještě další podpůrné prostředky. Požádejte lékaře, ať vám vydá své záporné rozhodnutí písemně. Pak můžete proti rozhodnutí podat opravný prostředek (návrh na přezkoumání).

Návrh lze podat do 10 pracovních dnů ode dne prokazatelného obdržení rozhodnutí lékaře o vycházkách. Tento návrh však nemá odkladný účinek, to znamená, že rozhodnutí lékaře platí ode dne vystavení a vy se musíte řídit rozhodnutím lékaře, tj. dodržovat lékařem stanovený režim vycházek.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS