Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna lékařského posudku o zdravotní způsobilosti

Dobrý den,

závodní lékař mi vystavil lékařský posudek při preventivní prohlídce: „pozbyla dlouhodobě zdravotní způsobilost z důvodu ohrožení nemocí z povolání.“ Asi za měsíc vystavil nový posudek, který zněl: „pozbyla dlouhodobě zdravotní způsobilost z důvodu obecného onemocnění.“ Může závodní lékař měnit závěr posudku bez žádosti o přezkoumání nebo bez nové preventivní prohlídky? Změnu v lékařském posudku zdůvodňuje že se unáhlil, spletl, že mu legislativa nedovoluje vystavení posudku ve znění ohrožení nemocí z povolání.

Předem děkuji za odpověď.

efka

Odpověď:

Dobrý den,

obecně může lékař posudek změnit pouze pokud se změnil zdravotní stav posuzovaného pacienta. V případě oprávnění závodního lékaře je skutečně nutné se ptát, zdali byl oprávněn posuzovat nemoc z povolání. To provádí poskytovatelé pracovnělékařských služeb (závodní lékaři). Dále je však třeba nemoc z povolání uznat, a to provádí lékař, které k tomuto potřebuje povolení ministerstva k uznávání nemocí z povolání (§ 61 zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách). Takový lékař nemoc uznává na základě posudku závodního lékaře, dalších odborných vyšetření (pokud je to důvodné) a ověření podmínek vzniku nemocí z povolání (to provádí orgán veřejného zdraví, tj. hygiena) podle § 62 zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách.

Vašemu lékaři tedy legislativa umožňuje tento posudek vydat.

V případě změn je třeba poukázat na to, že posudek je součástí zdravotnické dokumentace. Tu je třeba vést průkazně, pravdivě, čitelně a musí být průběžně doplňována (§ 54 odst. 2 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotnických službách). Opravy v dokumentaci se provádí novým zápisem s tím, že původní zápis musí zůstat čitelný (§ 54 odst. 4 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotnických službách).

Lékař tedy změny může provádět, ale pouze v podobě oprav, případně pokud se změnil Váš zdravotní stav, což je v případě ohrožení nemocí z povolání nepravděpodobné.

Jako posuzována osoba, které na základě posudku vznikají práva nebo povinnosti, můžete Vašemu lékaři podat návrh na přezkoumání do 10 dnů od předání posudku (§ 46 zákona č. 373/2011 Sb., o zdravotnických službách).

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

5.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS