Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

změna stupně invalidity

Dobrý den.

Od 1.1. 2010 mi byla přiznána invalidita 2.stupně. Zdravotní stav se zhoršil a dne 18.2.2016 mi byl posudkovou komisí na OSSZ změněn stupeň invalidity na 3. stupeň. Bude mi tato invalidita přiznána ČSSZ, když nesplňuji podmnínku doby pojištění o 4 měsíce?

Děkuji za odpověď.

armachm

Odpověď:

Dobrý den,

Nárok na invalidní důchod má občan, pokud je invalidním v některém ze tří stupňů a získal potřebnou dobu pojištění. Tato podmínka doby pojištění se nevztahuje na případy, kdy invalidita je následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání.

Potřebná doba pojištění pro nárok na invalidní důchod se zjišťuje z období před vznikem invalidity a pohybuje se podle věku pojištěnce v rozmezí 1 až 5 lety.

Z vašeho dotazu není zřejmé, ale předpokládáme, že invalidita 2. stupně vám byla již dříve přiznaná a teď vám byla posudkovou komisí změněn tento stupeň invalidity. V případě, že jste splnila podmínky pro vyplácení invalidního důchodu 2. stupně, předpokládáme že splňujete i podmínky pro vyplácení invalidniho důchodu 3. stupně.

Pokud jste nesplnil podmínky pro vyplácení invalidního důchodu nižšího stupně, nebude Vám vyplácen důchod vyššího stupně, pokud nedojde ke změně podkladů pro výplatu invalidního důchodu. Možnosti jak dosáhnout této změny jsou dle našeho názoru dvě a uvádíme je níže:

- Dle ustanovení §88 zákona o nemocenském pojištění může ministr práce a sociálních věcí rozhodnout o odstranění tvrdosti zákona.

- Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) uvádí možnost zpětného doplacení důchodového pojištění. Pokud Vám tedy opravdu chybí 4 měsíce, je tu možnost zpětně si tyto 4 měsíce doplatit aby jste splnili podmínku nároku na pojištění. Více o doplacení se dočtete zde.

Pokud jsi nejste jistý, zda podmínku doby pojištění splňujete, doporučujeme Vám obrátit se s  Vaším dotazem na ČSSZ, a to na její call centrum důchodového pojištění, které vyřizuje dotazy veřejnosti každý pracovní den na telefonním čísle 257 062 860. Nebo se můžete obrátit přímo na místně příslušnou pobočku ČSSZ v místě Vašeho bydliště. Bližší informace naleznete také na webu ČSSZ.

Vaše Férová nemocnice

15.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS