Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna stupně invalidního důchodu

Dobrý den,

jsem v ID 1. stupně. Zažádala jsem si o změnu výše invalidního důchodu. A to z důvodu naplánované operace bederní páteře, jejíž termín bude telefonicky sdělen po doporučení internisty v předoperačním vyšetření. Jedná se o týden až 14 dní. Po té co mně internista dá svolení, budu kontaktovat NCH Liberec o termín operace. Dne 3.10.2016 jsem byla na LPK a lékařka mi sdělila, že kdybych měla přesné datum operace již ten den, mohla by mi změnit invaliditu, ale protože nemám termín nemůže mi změnit invaliditu a to i přes to, že jsem jí říkala, že se jedná o týden, maximálně 14 dní kdy to budu vědět.

Dotaz: Postupovala doktorka LPK správně? Mohu se v případě pochybení nějak bránit? Děkuji za Váš čas a jsem s pozdravem.

Táňa

Odpověď:

Dobrý den,

pokud chcete změnit stupeň invalidity z I. na II. stupeň a zároveň máte naplánovanou operaci, jen nevíte přesné datum, stále můžete požádat o změnu stupně invalidity.

Postup pro posuzování invalidity upravuje vyhláška o posuzování invalidity. Pro přiznání invalidity je rozhodné, zda Vaše pracovní schopnost dlouhodobě poklesla z důvodu nepříznivého zdravotního stavu. Pokles pracovní schopnosti po operaci bývá obecně dočasný, což by ve Vašem případě mohlo představovat problém.

Jako poživatel invalidního důchodu I. stupně si můžete zažádat o změnu invalidity a to kdykoliv. Na základě Vaší žádosti se pak posudkovým lékařem přezkouší, jaký je Váš zdravotní stav nyní.

Protože je změna stupně invalidního důchodu vázána na změnu zdravotního stavu, tak se posudková lékařka mohla domnívat, že potřebuje datum, kdy půjdete na operaci, aby mohla k tomuto datu přiznat zvýšení Vašeho invalidního důchodu. Doporučujeme Vám tedy vyčkat přesného sdělení data operace a pak znovu kontaktovat posudkovou lékařku.

Vaše Férová nemocnice.

11.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS