Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna vycházek versus nedostupnost lékaře

Prosím, poraďte, kam se obrátit. Po ukončení delší terapie, kde byly neomezené vycházky, se mám hlásit u své odborné ošetřující lékařky, u které je vedena dlouhodobá neschopenka. Jsem tedy nyní bez vycházek, které však potřebuji pro nákupy, poštu, návštěvu vážně nemocné matky...žiji sama a nikdo pro mě výše zmíněné neudělá. Lékařka je nedostupná, nedá se jí dovolat, nereaguje na mail a ordinační dobu má nepravidelnou (soukromý psychiatr). Děkuji za odpověď.

Martina

Odpověď:

Dobrý den,

co se týče plánování vycházek v době dočasné pracovní neschopnosti (DPN) jsou upraveny zákonem o nemocenském pojištění. Zákon stanoví, že o nich rozhoduje ošetřující lékařkterý také rozhodl o DPN.  Povolí je v takovém rozsahu, který odpovídá zdravotnímu stavu pacienta, a který nenarušuje stanovený individuální léčebný postup. 

Budete se tedy muset pokusit Vaši ošetřující lékařku nějakým způsobem zkontaktovat a domluvit se s ní na stanovení doby vycházek, protože jen ona je oprávněna o nich rozhodnout. 

V případě, že se Vám ji zkontaktovat nedaří. Obraťte na správní orgán, který lékařce udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb, typicky se jedná o krajský úřad. Informujte jej, že se Vám nedaří lékařku zastihnout. Dále ho informujte, že lékařka nemá přesně stanovenu ordinační dobu. Ze zákona má totiž každý poskytovatel zdravotních služeb (tedy i soukromý lékař) povinnost vymezit provozní a ordinační dobu, a tyto údaje umístit tak, aby byly pacientům přístupné. Neučiní-li tak, dopouští se dle zákona přestupku. Dále se můžete obrátit také na příslušnou správu sociálního zabezpečení, která vykonává dohled nad dodržováním režimu práce neschopného.

Zvažte také možnost zvolit si jiného lékaře. Jak ze zákona o zdravotních službách, tak i ze zákona o veřejném zdravotním pojištění vyplývá, že pacient má právo vybrat si poskytovatele zdravotních služeb či zdravotnické zařízení. Toto právo může pacient uplatnit jednou za 3 měsíce. A může tak učinit i v době trvání dočasné pracovní neschopnosti, tato možnost totiž není zákonem nijak omezena. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

 

9.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS