Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Znalecký posudek

Dobrý den, po pracovním úrazu si zdravotní pojišťovna dala vypracovat znalecký posudek. Bylo mi uznáno 6 týdnu po operaci menisku, pak napsáno pro obecnou chorobu. 3 měsíce po operaci mi vytahovali tekutinu a pan doktor omylem napsal druhou nohu, takže znalec odůvodnil, že mám i druhou nohu nemocnou, takže obecné onemocnění. Zprávu od lékaře s opravou mám, ale v nemocnici to neopravili a znalec se toho držel/nevěděl,že to bylo jinak/.Také mi neuznali lázně jako pracovní úraz. Tvrdí, že na menisky se lázně nedávají. Já je ale od své pojišťovny po operaci dostala. Poraďte prosím jak postupovat. Děkuji moc.

Majka

Odpověď:

Dobrý den,

Co se týče posudkové lékařské péče, její právní úprava je obsažena v zákoně č. 373/2011 Sb. o specifických zdravotních službách. V § 46 tohoto zákona, může osoba, které z tohoto posudku vznikají práva nebo povinnosti, podat do 10 dnů od jeho doručení návrh na jeho přezkoumání. Ve zvláštních případech může být zmeškání deseti denní lhůty prominuto. O prominutí musí být požádáno u orgánu, kterému byla žádost o přezkum podána.

Pokud tato lhůta již uběhla, doporučuji kontaktovat přímo pojišťovnu. Je i v jejím zájmu, aby anamnéza z posudku seděla. Pravděpodobně tedy nechá vypracovat nový znalecký posudek, který již snad bude správně.

Co se týká lázeňské péče, hrazené z veřejného zdravotního pojištění, tak ta je upravena v zákoně č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění. To, zda-li máte nárok na lázeňskou péči, potažmo v jakém rozsahu, se dozvíte z přílohy č. 5 k tomuto zákonu, konkrétně v oddílu A.

Zde je uvedena tabulka z anamnézami. Jedna z nich je i: Stavy po úrazech pohybového ústrojí a po ortopedických operacích včetně stavů po operacích meziobratlových plotének a stenóz kanálu páteřního, pokud není soustavná ambulantní nebo lůžková rehabilitační péče efektivní.

Pod tuto položku by se dal podřadit i váš stav. Nicméně je zde podmínka, že ambulantní nebo lůžková péče není efektivní. Tohle hledisko je na zvážení ošetřujícího lékaře, respektive posudkového lékaře, který lázně předepisuje. Proti jejímu rozhodnutí můžete podat návrh na přezkum, podle stejného zákona, který je uveden na začátku odpovědi.

Posudkový lékař buďto vyhoví námitkám proti posudku nebo věc předá příslušnému správnímu orgánu, který věc znovu přezkoumá.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

16.5.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS