Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zrušení pracovní neschopnosti při žádosti o invalidní důchod

Dobrý den, nejsem po úrazu páteře schopen normálně pracovat a tak jsem po roce v pracovní neschopnosti zažádal o invalidní důchod. Problém je v tom, že nyní nedostávám od státu žádnou dávku, jelikož na nemocenskou už nemám podle posudkového lékaře nárok. A než se vyřídí žádost o invalidní důchod jsem bez příjmů. Neuškodí něčemu, když si nechám zrušit neschopenku a přihlásím se na pracovní úřad, abych dostal alespoň životní minimum? Nemůže mi to uškodit při posuzování invalidního důchodu, když tím vlastně prohlásím, že už nejsem neschopen práce? Mockrát děkuji za radu.

JP

Odpověď:

Dobrý den,

pokud jde o posuzování Vašeho nároku na invalidní důchod, to, že se přihlásíte na Úřad práce, nemá na posuzování nároku vliv. Pro přiznání invalidního důchodu se bude ve Vašem případě posuzovat:

1.      zda jste nedosáhl ještě 65 let, nebo důchodového věku, je-li pro Vás důchodový věk vyšší než 65 let,

2.      zda jste se stal invalidním - o tom rozhoduje po podání žádosti o invalidní důchod posudkový lékař,

3.      zda jste získal potřebnou dobu pojištění - zjednodušeně, zda jste odpracoval potřebný počet let, nebo zda ve vašem případě nešlo o pracovní úraz,

4.      zda jste nesplnil podmínky na řádný starobní důchod

Tato kritéria musí být splněna současně. Výše invalidního důchodu se poté bude odvíjet od toho, zda budete posudkovým lékařem uznán invalidním v prvním, druhém, či třetím stupni. Stupeň invalidity pak závisí na tom, o kolik procent poklesla Vaše schopnost pracovat tak, jak jste byl schopen před úrazem.

Registrace na Úřadu práce vám neuškodí. Pro přiznání invalidního důchodu není rozhodné, zda jste pracujícím či nezaměstnaným, rozhodným je především Váš zdravotní stav a další zmíněné podmínky. I když budete pobírat invalidní důchod, neznamená to, že byste nemohl pracovat, jen již v důsledku svého zdravotního stavu nejste schopen vykonávat dřívější povolání.

Zda od Úřadu práce dostanete nějakou dávku do vyřízení žádosti o invalidní důchod, je závislé na tom, zda splníte podmínky pro podporu v nezaměstnanosti. Nárok na podporu v nezaměstnanosti Vám vznikne, pokud jste za poslední dva roky získal 12 měsíců doby důchodového pojištění. Do této doby se započítává i doba, po kterou byl zaměstnanec v pracovní neschopnosti. Určitě tím ale docílíte toho, že za Vás Úřad práce (potažmo stát) zaplatí zdravotní pojištění.  Co se týče Vaší situace, kdy se ocitáte přechodně bez jakýchkoliv příjmů, můžete případně využít dávek státní sociální podpory či pomoci v hmotné nouzi, protože neznáme konkrétní informace o Vaší situaci, doporučujeme Vám, abyste se obrátil v této věci na Úřad práce, kde Vám poskytnou potřebné informace.

 

Vaše férová nemocnice 

17.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS