Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podávání léků

Dobrý den, chci se zeptat na užívání trvalé medikace (např.Vigantol, Aerius, Cezera....) v odborných léčebných ústavech pro děti, které přijedou s doprovodem. Může doprovod stálou medikaci dítěti podat sám na základě ordinace lékaře nebo musí (dle nějakého zákona)léky odevzdat zdravotnickému personálu a chodit si pro ně. Děkuji za odpověď.

Radka

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká podávání léků ve zdravotnických zařízeních. 

Ministerstvo zdravotnictví se této otázce věnovalo na svých internetových stránkách zde. Během hospitalizace v nemocnici či pobytu v jiném zdravotnickém zařízení je to právě toto zařízení, kdo je odpovědný za podávání léků. To se týká i léků, které s pobytem v zařízení přímo nesouvisí. Většinou tedy zdravotnický personál nechce, aby pacienti či jejich doprovod měl léky u sebe a sám je podával. Hrozí totiž, že by se k lékům mohl dostat jiný z pacientů a užít je, což by mohlo vést ke zhoršení zdravotního stavu. Léky ve zdravotnických zařízeních proto podává výhradně zdravotní sestra či lékař. 

Zařízení tak často požadují, aby byl přinesen soupis užívaných léků. Na základě seznamu pak léky pacientovi obstarají a následně mu je také předepsaným způsobem podávají. Je ale možné, aby si pacient přinesl léky vlastní. V takovém případě se musí jednat o léky v originálním obale.

Předáním léků navíc získá zdravotnický personál přehled o všech podávaných lécích. Některé léky se totiž mohou nepříznivě ovlivňovat, jsou-li podávány současně. V žádném případě se také nedoporučuje užívat léky tajně, tedy bez toho, aby to zdravotnický personál věděl.

Vzhledem k tomu, že nevíme, jak pobyt v konkrétním léčebném ústavu pro děti probíhá, nemůžeme Váš dotaz posoudit podrobněji. Doporučujeme Vám tak, obrátit se s dotazem přímo na zdravotnické zařízení. To je nejlépe schopno Vám říci, jakými pravidly se pobyt v něm řídí, a zda je možné, aby léky dítěti podával sám doprovod.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice  

19.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS