Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Předepisování léku Fraxiparine

V nemocnici mi byl naordinován Fraxiparine 0,6 ml, který beru již druhý měsíc. Zde mi také mi řekli, že doma mi to napíše obvodní doktor nebo interní. A tady začaly problémy - nikdo to nechce napsat. Obvodní řekne, že to psát nemůže a pošle mne na interní. Tam to napsali jen jednou a vícekrát nechtějí. Protože jednak nejsem jejich pacient, a také že lék je velice drahý. Nevím co mám dělat.

eli.ba

Odpověď:

Dobrý den,

lék Fraxiparin používaný k ředění krve patří k lékům, které nelze brát bez dozoru lékaře. U pacienta by totiž mohlo dojít k poruchám srážlivosti krve a dokonce i k vykrvácení.

Nemocnice obvykle předepisuje lék na stanovenou dobu, jestliže se poté vyskytne důvod, proč lék brát, patří to již do kompetence interny. Zde ovšem lékař provede vyšetření a sám tento interní důvod posoudí. Pacient tak zůstává pacientem interny, nikoli nemocnice.

Je běžnou praxí, že se místo léku Fraxiparine, který je obecně skutečně drahý, předepisují levnější alternativy se stejnou účinnou látkou. U léku Fraxiparine se zůstává v případě, že se například u pacienta vyskytne alergie na jiné léky.

Vaše Férová nemocnice

21.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS