Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lístek na penize

Dobrý den, přítelkyně je na nemocenské a odevzdala všechny potřebné papíry zamestnavateli. Ale je problém ten že zaměstnavatel dostal lístek na peníze koncem ledna ale zaměstnavatel není schopný lístek na peníze poslat. Volal jsem na správu sociálních věcí a ti ho neobdrzely. Že je chyba u zaměstnavatele. Jak se můžu bránit aby plnila účetní povinnost, kterou má?

Děkuji.

Cipisek01

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákona o nemocenském pojištění, konkrétně podle jeho § 97 je zaměstnavatel povinen předat neprodleně všechny podklady pro výpočet a určení dávek správě sociálního zabezpečení. V případě, že tak neučiní, dopouští se přestupku podle § 131 odst. 1 písmeno i). Podle tohoto ustanovení je možné za takovéto porušení udělit pokutu až ve výši 20 000 Kč.

Můžete podat oznámení o spáchání tohoto přestupku, a to u okresní správy sociálního zabezpečení. Předtím bych však doporučil kontaktovat zaměstnavatele a vyrozumět ho o tom, že neplní svoji povinnost a vyzvat ho k její splnění. Můžete ho také informovat o vašem případném postupu v případě, že povinnost nesplní. Je dost možné, že zaměstnavatel neví o tom, že účetní nesplnila svou povinnost a lístek na peníze OSSZ neposlala. Proto by bylo nejprve vhodné informovat zaměstnavatele.

Jestliže s výplatou nemocenské spěcháte, předejte lístek na peníze OSSZ sami. Přitom nezapomeňte upozornit na to, že zaměstnavatel tuto povinnost nesplnil, a tím pádem se dopustil přestupku.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

 

8.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS