Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Návštěva u dvou stejnych odborniků

Dobrý den. Můžu chodit ke dvěma neurologům?

jaja

Odpověď:

Dobrý den,

obecně platí, že pojištěnec je registrován u praktického lékaře, který poskytuje tzv. primární zdravotní péči, zajišťují preventivní prohlídky. Jsou registrujícími lékaři, kteří vystavují svým pacientům registrační list. Další lékaři - specialisté poskytují tzv. specializovanou ambulantní zdravotní péči, a to obvykle na doporučení registrujícího lékaře, který zasílá též písemné odůvodnění a důležité údaje. Právo pacienta na výběr lékaře se vztahuje na všechny tyto lékaře, tedy nejen na ty registrující. Přitom platí, že pacient může změnit lékaře jednou za tři měsíce. Ze zákonné úpravy tedy vyplývá, že každý pacient by měl mít pouze jednoho zvoleného lékaře, ať už se jedná o praktické lékaře nebo například o kožního lékaře.

Vzhledem k tomu, že finanční možnosti systému veřejného zdravotního pojištění jsou omezené, mělo by se s prostředky, které jsou k dispozici, nakládat hospodárně, aby systém fungoval. Proto je z principu nežádoucím jevem, aby pacienti obcházeli více lékařů a nechávali si provádět stejná vyšetření vícekrát. Ze zákona vyplývá, že se hradí zdravotní péče poskytnutá pojištěnci s cílem zachovat nebo zlepšit jeho zdravotní stav. Naopak se nehradí vyšetření, prohlídky a jiné výkony provedené v osobním zájmu a na žádost osoby, jejichž cílem není zachovat nebo zlepšit zdravotní stav pojištěnce. Z toho lze dovodit, že nadbytečné výkony a opakovaná vyšetření u lékařů se stejnou odborností hrazena nejsou.

Žádný zákon sice pojištěnci nezakazuje objednat se k vyšetření na více pracovišť, ale mohlo by to být teoreticky chápáno jako zneužití zdravotní péče. Není však úplně jasné, zda by pojišťovna mohla s úspěchem vymáhat úhradu takové péče.

Pokud nejste spokojen se svým dosavadním ošetřujícím lékařem, máte možnost zvolit si jiného a přejít k němu. V případě, že si nejste jistý správností dosavadní léčby, můžete ji zkusit konzultovat s jiným lékařem. Zákon takové konzultace zatím neupravuje, ale více informací se dozvíte v již zodpovězeném dotazu Konzultace léčby u jiného lékaře. Zkuste dotaz ohledně hrazení tohoto vyšetření směřovat k Vaší zdravotní pojišťovně.

Vaše Férová nemocnice

 

11.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS