Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odvoz sanitkou na operaci krční páteře

Dobrý den,

příští týden jedu do Českých Budějovic na operaci krční páteře. Jsem již po operaci i bederní páteře. Obvodní doktor tvrdí, že nemám nárok na odvoz sanitkou a mám si prý zaplatit někoho, kdo mě odveze. Do nemocnice to mám 100km. Kdy tedy mám nárok na sanitku?
Děkuji 

evoletka

Odpověď:

Dobrý den, 
 
Váš případ se týká tzv. zdravotnické dopravní služby. Ta slouží k přepravě pacienta z jeho domova k poskytovateli zdravotních služeb. Tato služba je provozována soukromými společnostmi, pacienta však nic nestojí jelikož jsou dle § 36 zákona o veřejném zdravotním pojištění hrazeny zdravotní pojišťovnou. V případě, že zdravotní stav pojištěnce neumožňuje přepravu běžným způsobem bez použití zdravotnické dopravní služby (např. snížená pohyblivost), měl by sám lékař, který zákrok doporučil, tuto službu pacientovi nabídnout. Tento lékař musí předem vystavit žádanku na daný zákrok a příkaz ke zdravotnímu transportu. 
 
Pokud Vám tuto službu lékař nenabídl, můžete o ni sami lékaře požádat. Další možností je pak zavolat zdravotní pojišťovně a ověřit si u revizního lékaře, zda vaše diagnóza opravdu odpovídá stavu vhodnému pro převoz zdravotní dopravní službou. Pokud vám sdělí, že nárok máte, musí Vám Váš ošetřující lékař příkaz vystavit. 
Pokud se domníváte, že Vám lékař bezdůvodně nárok na zdravotnický transport neuznal, můžete se obrátit stížností na vedení zdravotnického zařízení dle § 93 zákona o zdravotnických službách. 
Více informací o podávání stížností naleznete na stránkách Férové nemocnice zde
 
Nicméně, nárok na zdravotní transport zdarma nemáte, pokud jste si dobrovolně vybrala jiné zdravotnické zařízení, než Vaše spádové. V takovém případě, můžete zdravotnického transportu využít také, ale náklady za dopravu si budete hradit sama. 
 
 
S pozdravem
Vaše Férová nemocnice

11.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS