Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doklad o trvalé kontraindikaci pro přijetí do školky

Dobrý den,

mám na Vás prosbu, potřebovala bych poradit, jak mám postupovat, když mi lékařka odmítá kladně potvrdit potvrzení k přijetí do mateřské školky pro mého skoro tří letého syna.

Od té doby co jsme začali očkovat mého syna, měl jen samé problémy. Začalo to tím, že začal špatně spát. Prakticky jsme se od prvního očkování v noci ještě pořádně nevyspali. Budil se několikrát za noc (kolikrát i více jak 10krát), vždy s pláčem. Lékařka to vždy banalizovala, že je to malé dítě atd.....

Po očkování 16.9.2014 začal padat a velice špatně chodit po několik dní a zhoršila se jeho komunikace a mluvení. Syna jsem raději nosila, než abych na něj koukala jak padal. Slova, která znal a dokázal již říkat, tak jako by úplně zapomněl a nebylo mu skoro rozumět možná po několik týdnů. Reakce lékařky opět stejná, je to malé dítě, to je normální. Dobře, očkovalo se dál. Bylo mi doporučeno očkování proti tuberkuloze, že prý vždy když se od tohoto očkování upustilo, tak se poté děti stejně doočkovávali.27.3.2014 jsem nechala syna ovočkovat proti tuberkuloze.

Cca rok na to se mu udělala boule v podpaží na levé ruce. Lékařka nás poslala na kalmetizaci, že se to vztahuje k očkování, tak aby se k tomu vyjádřili.

Z kalmetizace nás poslali do Prahy do Thomayerovi nemocnice, kde nám řekli, že je vše v pořádku a že můžeme očkovat dál. Já jsem od té doby nenechala již dále svého syna očkovat a dokud nenabudu přesvědčení, že je jakékoliv očkování pro mé dítě prospěšné a hlavně bezpečné, tak ani naočkovat nenechám. Když jsem podepisovala souhlas s očkováním proti tuberkuloze, tak by mě nikdy nenapadlo, že by mu to mohlo nějak ublížit. Sami jsme jako děti byli očkováni. Až posléze jsem se dozvěděla, že dnes už se používají jiné vakcíny a hlavně, že dříve se používalo více takzvaných mrtvých vakcín a dnes jsou živé, což může způsobovat podstatně větší problémy.

Jde mi hlavně o to, že teď stojím před situací, kdy mě lékařka nutí do takzvaně dobrovolně-povinného očkování  proti spalničkám(6 dětským nemocem)

a mé dítě má stále ještě zvětšenou uzlinu v podpaží a já s tímto očkováním a s jakýmkoliv dalším momentálně nesouhlasím, protože moje svědomí mi to už dále nedovolí. Mám strach z jakékoliv další reakce meho dítěte na očkování. Prostě mám pocit, že to není pro jeho dobro a že mu to jen ublíží.

Nevěděla jsem, že toto očkování nemáme, a že je tolik potřebné pro přijetí do kolektivu. Nechápu, jak by neočkováné dítě mohlo přeci nakazit ty očkované.

Další věc je, že po té co se náš stát postavil k povinnému očkování tím stylem, že odmítá nést odpovědnost a následky za něco co požaduje, tak už mi to nepřijde vůbec bezpečné. Máme z toho pocit, že se asi moc dobře ví, že to bezpečné není, protože kdyby to bezpečné bylo, tak by přeci odpovědnost stát nesl bez jakýchkoliv problémů. Vždyť tak je tomu i v jinde, kde se požaduje povinné očkování.

Další věcí je, že je to podle mě proti právům dítěte k dalšímu vzdělávání, ke kterému kolektiv ve školce podle mého patří a bohužel člověk do práce chodit musí.

Prosím Vás tedy o nějakou radu, jak mám postupovat. Od lékařky jsem odešla bez vyplňeného potvrzení pro školku, protože by bylo bez očkování záporné a tudíž by syna do školky nepřijali.

Za Vaši radu předem děkuji a přeji hezký den.


S  pozdravem


 

Odpověď:

Dobrý den,

Jak správně uvádíte, mateřská škola může dle zákona (zde) přijmout pouze „dítě, které se podrobilo stanoveným pravidelným očkováním“ nebo „doklad, že je proti nákaze imunní nebo se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci.“ Pokud dostanete od lékaře doklad, že se Váš syn se nemůže podrobit zbývajícímu očkování pro trvalou kontraindikaci, splní tím podmínku, a může být přijat k předškolnímu vzdělávání. Více například zde nebo zde.

Doporučuji navštívit se synem odborníka (například neurolog, alergolog, imunolog, neonatolog, infektolog), který porozumí Vaší situaci, a doklad Vám vystaví. Svá tvrzení podpořte lékařskými zprávami, ve kterých budou popsány zdravotní obtíže Vašeho syna, které nastaly po očkování.

Můžete se pokusit své dítě přihlásit do školky i bez splnění podmínky očkování (či dokladu o tom, že je dítě imunní, nebo dokladu o kontraindikaci). Avšak je pravděpodobné, že by školka takové dítě nepřijala. Porušila by tím zákon, a vystavovala by se vysoké pokutě. V současné době se Liga lidských práv zasazuje o nastolení stavu, ve kterém by rozhodnutí, zda bude dané dítě přijato k výuce ve školce, bylo pouze na řediteli a aby jeho rozhodnutí nebylo zkreslováno hrozbou pokuty při přijetí neočkovaného dítěte.

Aktuální postoj soudního rozhodování lze vyjádřit např. slovy Ústavního soudu (z roku 2015) „V zájmu ochrany veřejného zdraví by mělo převážit přesvědčení, že rizika vedlejších účinků vakcinace jsou naprosto nesrovnatelná s rizikem, kdy poklesne v populaci tzv. proočkovanost.“ (více zde).

Stav, ve kterém stát nebere odpovědnost za zdravotní obtíže způsobené očkováním považujeme taktéž za nežádoucí. V současné době advokátka Ligy lidských práv zastupuje klientku v podobném případu náhrady škody za zdravotní obtíže způsobené očkováním. Naším cílem je vydání soudního rozhodnutí, kterým by byla uložena povinnost státu nahradit škodu. Takový rozsudek by mohl otevřít dveře obdobným kauzám, a třeba i směřovat ke změně zákona.

V souvislosti se změnami je vhodné zmínit novelu školského zákona, která zavádí povinnou docházku do mateřské školy na poslední rok I kdyby dítě v té době nemělo splněno podmínku očkování, může jít do školky na poslední rok před nástupem do školy. Více zde či dotaz v poradně zde. 

S pozdravem,

Vaše férová nemocnice 

20.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS