Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak se může MŠ chránit proti sankci za nepřijetí neočkovaného dítěte

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o právní radu. Mám čtyřletou neočkovanou dceru a podařilo se mi pro ni sehnat mateřskou školu, která byla vždy naším snem. S paní ředitelkou jsem měla dohodnuté udělení výjimky při přijímání do MŠ.

Bohužel se změnila situace a školku od září přejímá nová paní ředitelka, která se BOJÍ nám výjimku udělit. Má obavy, že pokud by do školky přišla kontrola z hygieny, že bude tato písemná výjimka napadnutelná ze zákona - MŠ nesmí přijmout dítě, které se nepodrobilo pravidelnému očkování, nemá doklad, že je proti nákaze imunní nebo doklad o trvalých kontraindikacích.. Nechce mít hned po nástupu do nové funkce potíže s hygienou a vystavit školku pokutě.

Měli byste pro mne, prosím, radu, jak s paní ředitelkou postupovat, které dokumenty sepsat atp. Podotýkám, že z její strany je vůle mou dceru přijmout, jen se obává případných sankcí. Pokud bude právní rada od vás za poplatek, nemám s tím nejmenší problém.

Děkuji za pomoc.


Odpověď:

Dobrý den, 

nejbezpečnější cestou pro ředitelku by bylo udělení výjimky z důvodu svědomí, myšlení a náboženského vyznání a práva dítěte na zdraví (čímž je myšlana obava rodičů z důvodu předchozí zkušenosti a podobně). 

V praxi vy nejdříve podáte řediteli žádost o udělení výjimky a on Vám na základě této písemné žádosti může vyhovět. Doporučujeme důvody rozpracovat co nejpodrobněji. Využít může námi vytvořený vzor, který naleznete zde. Další informace a zajímavosti k tomu naleznete v článku uveřejněném zde. 

Tímto bude ředitel chráněn v maximální možné míře, kterou dnešní právní úprava umožňuje a v případě, že by i přesto došlo k pokusu hygienické stanice udělit školce pokutu, Liga lidských práv nabízí bezplatné právní poradenství a zastoupení první takové školce. 

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

5.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS