Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařka za mě podepsala nesouhlas - jak se bránit?

Dobrý den,

praktická lékařka mé dcery za mě podepsala nesouhlas s očkováním proti spalničkám nebo nějakým způsobem zfalšovala můj podpis např. okopírováním mého podpisu z jiného dokumentu a tvrdí mi, že jsem tento nesouhlas podepsala, i když jsem ten dokument ani pořádně neviděla. Dále mi tvrdí, že její zdravotní sestra byla svědkem toho, že jsem ten dokument podepsala, což ale není pravda. Lékařka sice nějaký dokument s nesouhlasem s očkováním proti splaničkám vypisovala, nicméně já jsem ho neměla v úmyslu podepsat a myslela jsem si, že se mi podařilo nějak tuto nepříjemnou záležitost zamluvit a proto mě lékařka nevyzvala k podpisu. Kromě toho mě lékařka řekla bych až šikanuje s dotazem téměř při každé návštěvě v její ordinaci, zda jsem si očkování u dcery nerozmyslela, a když ji řeknu že ne, dá mi vždy několikaminutovou přednášku, jak je to nebezpečné a jak jsem nezodpovědná. Jak se v této situaci mohu bránit? Děkuji Vám.

Hitake

Odpověď:

Dobrý den, 

v případě, že nechcete své dítě očkovat, máte možnost využít výjimky svobody myšlení, svědomí a náboženského vyznání. V takovém případě, by neočkování Vašeho dítěte nebylo pokutováno, ani jinak vynucováno. To probíhá nejčastěji podepsáním tzv. negativního reversu, ke kterému je vhodné ještě přiložit odůvodnění, proč nechcete své dítě očkovat. Očkování je tedy povinné v tom smyslu, že pediatr má povinnost Vám ho včas nabídnout. Vy jej ale můžete odmítnout, odložit, zvolit si jinou vakcínu či jiné očkovací schéma a Vaše lékařka Vám nemůže očkování "nutit". 

Více informací na toto téma naleznete zde. 

V případě, že Vám bude Vaše lékařka očkování nutit, máte možnost se proti takovému chování bránit stížností. Ta je upravena v § 93 a násl. zákona o zdravotních službách. Podává se poskytovateli zdravotních služeb, tedy přímo lékaři nebo např. řediteli nemocnice a musí obsahovat dostatek informací pro její vyřízení, zároveň nesmí být podána anonymně. Poskytovatel musí stížnost vyřídit do 30 dnů ode dne jejího obdržení, ale tato lhůta může být prodloužena o dalších 30 dnů. Pokud nebudete souhlasit s vyřízením Vaší stížnosti, máte možnost ji podat znovu, a to ke správnímu orgánu. Ten ji posoudí a je povinen ji vyřídit 

- do 30 dnů ode dne jejího obdržení (může být prodlouženo o dalších 30 dnů)

- do 90 dnů ode dne jejího obdržení, jestliže jde o stížnost, k jejímuž vyřízení je třeba ustavit nezávislého odborníka (může být prodlouženo o dalších 60 dnů)

- do 120 dnů ode dne jejího obdržení, jestliže jde o stížnost, k jejímuž vyřízení je třeba ustavit nezávislou odbornou komisi (může být prodlouženo o dalších 60 dnů).

Více informací o podávání stížností se můžete dozvědět zde. 

Vaše lékařka určitě nemá právo za Vás podepisovat nesouhlas s očkováním a vůči takovému jednání se můžete bránit soukromoprávní žalobou. V takovém případě Vám doporučujeme se obrátit na advokáta, který Vám pomůže se sepsáním žaloby a během celého řízení. Předem ale upozorňujeme, že nepravost podpisu je obecně těžko prokazatelnou skutečností. Proto pokud opravdu nechcete Vaše dítě očkovat, nejjednodušším řešením bude, abyste Vy podepsala negativní revers, tak aby byl platný. 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

2.5.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS