Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Musím podle zákona doočkovat žloutenku?

Dobrý den,
mám na Vás dotaz ohledně vakcíny Pediacel. Rozhodla jsem se pro tuto vakcínu. Očkování bylo domluveno s pediatrem na 6 měsíc a schéma 2+1 jak povoluje leták. Odložení očkování bylo z důvodu očkování proti TBC.
A teď k problému který nastal. Můj pediatr nemá problém s Pediacelem, ale má problém, že neobsahuje hepatitidu B. A řekl mi, že když dám Pediacel, tak dle zákona musí být ve stejný den podána vakcína proti žloutence B. Což se mi nelíbilo.
Důvody, proč je žloutenka B ve vakcíně, vím, ale chtěla jsem ji dát později. A ne naráz s Pediacelem. Tím pádem jsem nucena očkovat Hexou a to jen kvůli žloutence B. Mohu se tedy zeptat, jak je to přesně v v zákonech?
Co jsem četla na internetu, tak není psáno kdy se má aplikovat očkování proti žloutence, ale do kdy. A hranice byla myslím 12 let. Pokud je to pravda, tak bych klidně mohla dát Pediacel a třeba za rok dát žloutenku B.
Moc prosím o odpověď. Ráda bych očkovala Pediacelem a žloutenku B dala třeba až za rok. Jen můj pediatr řekl, že zákon to neumožňuje. Nechci se s ním hádat. Je to dobrý a ochotný doktor, ale asi nic nechce porušit. Což chápu, ale zase chci, abych si očkování mohla vybrat.
Předem děkuji za odpověď. Očkování máme 15. 5. a tak bych byla moc ráda, když bych odpověď dostala brzy. Chápu že máte asi dost dotazů.
A prosím poslední dva dotazy. Kdyby tedy šlo očkování Pediacelem bez toho, abych musela dát dohromady s žloutenkou B, tak jak to doložit pediatrovi? Potřebuji něco mít v ruce. Nemohu říct že jsem četla někde na internetu. Na to nereaguje. Což chápu.
A druhý dotaz, tedy spíše informace. Muž se léčí s cukrovkou a má celiakii. Já mám pozitivní ANA protilátky (zjištěno na imunologii). Proto řeším co nejšetrnější očkování.
Moc Vám děkuji a přeji hezký den.

Martina

Odpověď:

Dobrý den,

složení jednotlivých očkování a termíny, do kdy je třeba očkování provést, stanovuje v podrobnostech vyhláška o očkování č. 537/2006 Sb., kterou naleznete zde.

V této vyhlášce je upraveno i očkování "hexavakcínou" (§ 4). Běžným postupem je, že se všech těchto 6 očkovacích látek aplikuje ve čtyřech dávkách. Vyhláška však jasně stanovuje i výjimku, dle které, pokud nebylo tímto základním postupem očkováno proti virové hepatitidě B, provede se toto očkování v době od 12 do 13 roku věku dítěte (§ 4 odstavec 9). Lékař tak nemá správné informace a nemusí nutně provádět očkování všech těchto látek najednou (lze tedy očkovat Pediacelem).

Předložte lékaři znění této vyhlášky (sám by měl ale její obsah znát). Vysvětlete mu, že povinnost očkování ve stejný den ve vyhlášce není. Pokud by Vám stále nevěřil, můžete na něj podat stížnost (pokud má samostatnou ordinaci, můžete tuto stížnost adresovat přímo jemu), případně změnit lékaře.

K vašemu druhému dotazu - jsme pouze právní poradna (ne lékaři), nemůžeme Vám proto poradit nebo poskytnout informace o vhodnosti té či oné volbyvakcíny. Více informací o vhodností vakcín by vám měl poskytnout váš lékař, záleží vždy na Vaší volbě.

Vaše Férová nemocnice

6.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS