Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neočkované dítě a škola v přírodě

Dobrý den,

nikde nemohu najít, kdy si škola může /nebo spíš musí/ vyžádat potvrzení od lékaře, že dítě může jet např. na školu v přírodě. Jde mi o to, když neočkované dítě nastoupí do školy, jakých výletů se nebude moci zúčastnit?  Je to podmíněno délkou pobytu, nebo čím?

Velmi děkuji za Váš čas.


PL

Odpověď:

Dobrý den, 

Zákon o ochraně veřejného zdraví (předpis č. 258/2000 Sb. konkrétně §9, k nahlédnutí odkaz zde) definuje podmínky, za kterých se dítě může účastnit školy v přírodě nebo zotavovací akce. Již v odstavci 1 písmenu a) zákon stanovuje, že škola může vyslat dítě na výše vymezené typy akcí, jen pokud se podrobilo povinným očkováním (případně pokud má dítě lékařem uznané zákonné vyjímky k očkování - kontraindikace/imunita). Na základě § 9 odst. 3) jsou rodiče povinni předložit pořadateli potvrzení od lékaře o zdravotní způsobilosti dítěte k účasti na takovéto akci. 

Výsledkem tedy je, že vy, jako rodič máte povinnost předložit pořadateli školy v přírodě nebo zotovavací akce potvrzení od lékaře. Pořadatel (např. škola) má následně, na základě obdržených lékařských potvzení, oprávnění na takovéto akce vysílat pouze očkované děti. Dítě bez lékařského potvrzení o podrobení se povinným očkováním se tedy nebude moci těchto akcí účastnit. 

Omezení se týká pouze akcí, které jsou definovány zákonem. Upřesnění charakteru zotavovací akce naleznete ve stejném zákoně (tedy 258/2000 Sb.), v § 8 (odkaz zde), dále také v § 11a (odkaz zde) a § 12 (odkaz zde).

Vaše Férová nemocnice

23.2.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS