Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování - reakce na vaši minulou odpověď a dnešní článek na Novinkách.cz

Dobrý den, nezlobte se, že vás opět obtěžuji s dalším dotazem, ale souvisí s mým předešlým (ze 17. 12. 2013), kdy jsem se ptala, zda existuje nějaké nové rozhodnutí soudu, podle něhož už neplatí dřívější rozhodnutí, že v případě očkování lze odmítnout z důvodu přesvědčení, víry a náboženství. Napsali jste mi: "Dobrý den, žádné takové nové převratné rozhodnutí není. Právě naopak od té doby bylo vydáno několik dalších rozhodnutí jak krajskými soudy, tak Nejvyšším správním soudem i Ústavním soudem, které tento rozsudek následují. Např. Usnesení Ústavního soudu ČR ze dne 9. 7. 2013 sp. zn.: IV. ÚS 4212/12-1, rozsudek Nejvyššího správního soudu ČR ze dne 25. 4. 2012, č. j.: 4 As 11/2011-97. Ovšem dnes vyšel na Novinkách.cz tento článek: http://www.novinky.cz/domaci/327370-ockovani-deti-je-povinne-a-rodice-to-musi-respektovat-rozhodl-soud.html Prosím vás proto o objasnění, jak to tedy aktuálně vypadá a ze kdy je ono nové rozhodnutí NSS, které je popsáno v článku na Novinkách.cz. Velice děkuji.

Manka

Odpověď:

Dobrý den,

rozsudek NSS 4 As 2/2013 - 75, který komentoval server Novinky.cz se týká rodičů, jejichž dcera nebyla očkovaná proti žádnému povinnému očkování. Důvodem proč v tomto případě rodiče svou dceru neočkovali bylo jejich přesvědčení, že pro dítě je nejlepší přirozená imunita. Soud stížnost rodičů zamítl s tím, že se nejedná o důvod spočívající ve svobodě náboženství a víry.

Pokud tedy Vaše dítě pouze nebylo přeočkováno, neměla by Vám hrozit žádná pokuta. Jestliže mateřská škola odmítne neočkované dítě přijmout, má povinnost vydat rozhodnutí o nepřijetí dítěte. Proti tomu se lze odvolat ke krajskému úřadu, a pokud ani on nevyhoví, je možné podat správní žalobu ke krajskému soudu. 

Stále tedy platí, že by mateřské školy a krajské úřady měly brát v úvahu výjimečné okolnosti při neočkování dítěte. Mateřské školy tak mohou přijmout i neočkované nebo jen částečně očkované dítě, jestliže jeho rodiče neočkování odůvodňují svým ústavně zaručeným právem na svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání. Tento důvod výjimky by pak ředitel školy měl mít zdokumentovaný a podepsaný rodiči dítěte. 

Vaše Férová nemocnice

3.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS