Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování a tábor

Dobrý den,

mám dvě děti narozené 2007 a 2009. Dle očkovacího průkazu nejsou tedy přeočkovaní v 5-6 letech na DTP. Před tím očkování mají :-( bohužel. Teď jsme dali přihlášku na tábor, kde bude více jak 30 dětí a na dobu delší než 5 dnů. Pořadatel napřed ano, nevadí mu to, směrodatným pro něj bylo, že tam bude napsáno, zda jsou zdraví a schopní, což mají. Nicméně poté volal a ověřoval si na hygienu neb s tím neměl zatím žádnou zkušenost (zřejmě první černá ovce) a tam mu jasně řekli, že ne, že buď očkování nebo musí mít kontraindikaci nebo protilátky na danou nemoc.

Přestali jsme očkovat z našeho rozhodnutí, protože děti byli velmi často nemocné, poté jsem více začala studovat očkování a již jsme tedy neočkovali. Teď už jsme u Dr. nebyli cca 4 roky a chodíme jen na preventivní prohlídku.

Jedná se mi o to, zda je v zákoně nějaká klička a tábor by byli krytý a mohl nás přijmout. Zda bychom třeba museli děti vždy čtvrtý den odvést a přerušit tábor či jak to je? Už se v těch zákonech opravdu nevyznám. Kolik hrozí pokuta za přijetí nedoočkovaného dítěte?

Děkuji za odpověď.


Hana Petrová

Odpověď:

Dobrý den,

povinnost přijmout na tábor, který naplňuje definici zotavovací akce, pouze dítě, které se podrobilo všem pravidelným očkováním, vyplývá z § 9 zákona o ochraně veřejného zdraví (viz zde). Přeočkování proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli mezi povinná očkování řadí § 4 odst. 2 vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem (viz zde).

Pokud tedy vedoucí přijme na tábor děti, které nejsou řádně očkované, dopustí se přestupku, za který lze uložit pokutu do výše až 30.000 Kč (viz zde). Tato sankce je výrazně nižší než v případě přijetí neočkovaného dítěte do školky, ale stále je vysoká. Aktuálně senát navrhl změnu zákona o ochraně veřejného zdraví (viz zde), která by měla vést ke zrušení této povinnosti, nicméně není jistě, zda k novelizaci zákona dojde.

Bohužel právní klička, kterou navrhujete, nebude fungovat, pokud tábor splňuje definici zotavovací akce a je tedy přítomno alespoň 30 dětí po více jak pět dnů, tak na něj povinnost přijímat pouze řádně očkované děti dopadá. Nezbývá nám než Vám doporučit najít kratší tábor, nebo tábor, který přijímá méně dětí.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem,

vaše Férová nemocnice

14.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS