Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování dětí, které jsou občany ČR ale žijí jinde

Dobrý den,

ráda bych se Vás zeptala na povinné očkování u dětí, které jsou občany ČR. Budeme mít miminko s českým občanstvím, ale narodí se nám v Německu. Na Vašich stránkách jsem se dočetla, že bez ohledu na bydliště je české dítě povinné mít česká povinná očkování. Jakožto normální, nealternativní rodiče, proti tomu nic nemáme. ALE: tato informace je několik let stará, takže nevím, zda stále platí. Je tomu tak?

Také bych potřebovala vědět, jak postupovat u německé pojišťovny - zda je možné na nich úhradu očkování požadovat, nebo zda bude zdarma naočkován zde v ČR. A nakonec by mě zajímalo, kde lze dohledat seznam povinných očkování pro děti (vč. doby, kdy má být dítě naočkováno).

Děkuji,

s přáním pěkného dne

Odpověď:

Dobrý den,

co se povinného očkování dítěte s českým státním občanstvím žijícím v zahraničí týče, bude záležet na tom, kde bude mít Vaše dítě trvalý pobyt. V případě, že dítě bude mít trvalý pobyt v České republice, bude se muset podrobit povinnému očkování podle českého právního řádu. Pokud bude mít dítě trvalý pobyt na území Německa, nebude muset být očkováno, neboť v Německu neexistuje povinné očkování. Je však nutné zdůraznit, že záleží na místě trvalého pobytu, nikoliv jen místě pobytu, respektive bydlišti. Pokud bude mít dítě bydliště v Německu, ale trvalý pobyt v Česku, bude se muset povinnému očkování podrobit.

V případě, že Vaše dítě bude mít trvalý pobyt v České republice a bude se tedy muset podrobit povinnému očkování podle českého právního řádu, tak toto povinné očkování nebudete muset hradit. U všech povinných očkování jsou očkovací vakcíny hrazeny ze státního rozpočtu.

Seznam povinných očkování v České republice vychází je v souladu se zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a prováděcím předpisem k tomuto zákonu vyhláškou ministerstva zdravotnictví č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem.

Děti se plošně očkují tzv. hexavakcínou proti:

- záškrtu

- tetanu

- černému kašli

- invazivnímu onemocnění vyvolanému původcem Haemophilus influenzae b

- dětské obrně a virové hepatitidě B

 

Dále se děti plošně očkují tzv. MMR vakcínou proti dětským nemocem:

- spalničkám

- zarděnkám

- příušnicím

 

Kompletní očkovací kalendář včetně termínů očkování platný v České republice můžete najít zde.

Vaše Férová nemocnice

 

8.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS