Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování hexa po roce 2018

Dobrý den, dcera postoupila 3 dávky očkování hexavakcínou. Teď by měla jít na čtvrtou dávku. Mezitím ale zákon umožnil dávkovat jen 3 dávkami. Mohu čtvrtou dávku vynechat bez snížení účinnosti očkování? Nebo při očkování třemi dávkami jde o jiný typ vakcíny a dcera musí dokončit celý cyklus, tedy nechat dát dceři i čtvrtou dávku.

jarush

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

Bohužel hned v úvodu Vás musíme upozornit na to, že jsme pouze právní poradnou, a tudíž je pro nás zodpovězení lékařských otázek (například možné snížení účinnosti očkování) nemožné zodpovědět.

Jedná se o velmi nové téma, a i po značné snaze se nám nezdařilo najít dostatečně odborné vyjádření. Proto musíme závěry vyvozovat pouze nepřímo. Z tiskové zprávy Ministerstva zdravotnictví (naleznete zde) dovozujeme, že se jedná o „nově“ zavedené schéma, tudíž se pravděpodobně týká dětí, které ještě nebyly očkovány podle starého očkovacího kalendáře. Podobně se vyjadřuje i článek "Co přinese nová vyhláška", kde se říká, že toto nové schéma se týká kojenců (naleznete zde). Tento názor lze dovodit i z rozdílů mezi starým a novým očkovacím kalendářem, kdy se dvě dávky hexavakcíny podávaly v maximálně v jednoměsíčním rozestupu a nyní je tento rozestup dvouměsíční.

Přesto Vám doporučujeme informovat se zejména u Vašeho pediatra – je možné, že k novému postupu byly lékařům zaslány podrobnější informace.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

21.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS