Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování jiným než dětským lékařem

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné nechat dítě naočkovat jiným než jeho dětským lékařem? A zanést toto očkování do jeho karty? Děkuji

mav

Odpověď:

Dobrý den,

Podle § 28 zákona o zdravotních službách máte právo na volbu lékaře a zdravotnického zařízení, můžete si tedy nechat naočkovat dítě i u jiného lékaře. Můžete se například obrátit na očkovací centra nemocnic, jestli by byly ochotny Vaše dítě naočkovat. Doporučujeme Vám je předem kontaktovat, protože některá očkovací centra nemocnic očkují pouze děti se závažnými zdravotními problémy (např.: vážná alergická reakce na vakcínu, děti na onkologických odděleních atd.).

Po provedení vakcinace bude očkování zaneseno do zdravotnické karty Vašeho dítěte. Podle zákona o zdravotních službách (č. 372/2011 Sb.) je lékař (nehraje roli, zdali jde o obvodního lékaře, pediatra či specialistu) povinen předat zprávu o poskytnutých zdravotních službách Vašemu praktickému lékaři, je-li mu znám, a na vyžádání též Vám, jakožto zákonnému zástupci pacienta. Poté, co praktický lékař Vašeho dítěte obdrží lékařskou zpráva, zavede Váš praktický lékař údaje o očkování do zdravotní karty Vašeho dítěte (protože praktický lékař Vašeho dítěte vede zdravotnickou dokumentaci).

Vztah mezi pacientem a lékařem má být založen na vzájemné důvěře. V případě, že jste pozbyla důvěru vůči lékaři svého dítěte, můžete zvážit změnu pediatra.

Vaše Férová nemocnice

9.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS