Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování miminek

Dobrý den,

Mám dvoutýdenní vnouče. Protože máme strach z negativních důsledků očkování,prosím o odpověď na dotazy:
Kdy nejpozději je možno začít očkovat Hexavakcínou. Dvouměsíční miminko odmítáme očkovat. Očkuje se už již jen ve schématu 2 + 1?
Jak se jmenuje očkovací látka pouze s 5 látkami? Je možné jí nahradit za Hexu a je u nás dostupná?
Děkuji za odpověď.

Ela

Odpověď:

Dobrý den, 

očkování je podrobně upraveno ve vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem. Pravidelné očkování hexavakcínou pak naleznete v § 4. Základní očkování proti záškrtu, tetanu, pertusi s acelulární složkou, invazivnímu onemocnění vyvolanému původcem Haemophilus influenzae b, virové hepatitidě B se provádí nejdříve od 9. týdne po narození dítěte a inaktivovanou očkovací látkou proti přenosné dětské obrně se provádí v průběhu prvního roku života dítěte. 

Nicméně, rozhodnutí, zda bude dítě naočkováno je jen rozhodnutím rodičů a lékař, ani nikdo jiný, to nemůže rozhodnout za ně. Stejně tak mají rodiče právo očkování odložit nebo si zvolit jinou vakcínu. To vyplývá i z judikatury Ústavního soudu, který judikoval, že existuje možnost využít výjimky z důvodu svědomí, myšlení a náboženského přesvědčení či jiného ústavně relevantního důvodu. Tedy pokud máte např. špatné zkušenosti s očkováním, které Vám nedovolují očkovat, nesouhlasíte s testováním očkovacích vakcín na zvířatech a tak dále, může Vám být udělena výjimka. To znamená, že očkování by nebylo vynucováno a za neočkování by Vám nebyla uložena pokuta. Výhrada svědomí není však uznána u každého, musí zde být skutečně vážné důvody. 

Více informací na toto téma naleznete zde. 

Váš případ bohužel nedokážeme posoudit z lékařského hlediska, proto Vám doporučujeme se ohledně očkovacích látek a jejich dostupnosti informovat u Vašeho lékaře nebo můžete kontaktovat např. očkovací centrum případně doporučujeme spolek Rosalio. 

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7055. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

7.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS