Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování neregistrovanou látkou

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na dvě věci ohledně očkování. Náš roční syn zatím nebyl očkován a rádi bychom ho očkovali jen proti některým nemocem - hrozilo by něco naší paní doktorce, která ho má ve své péči, za to, že není standardně očkován? Je povina to někam hlásit?

Rádi bychom si sehnali vakcíny, které v ČR bohužel nejsou dostupné - přemýšleli jsme nad jejich objednáním z Rakouska. Smí pak český lékař takovou vakcínu dítěti podat (i když není v ČR registrovaná)?

Bylo by případně možné si udělat výlet do Rakouska, kde je vakcína k dispozici a nechat ho očkovat tam?

Moc děkuji, krásný den.

Katla

Odpověď:

Dobrý den, 

 

ze zákona vyplývá povinnost podrobit se stanoveným pravidelným očkováním. Pokud dítěti očkování neumožníte, pak případné následky za nekonání této povinnosti směřují na Vás, jakožto zákonné zástupce dítěte. 

Praktický lékař Vašeho dítěte může tuto informaci sdělit orgánu ochrany veřejného zdraví, tj. například Krajské hygienické stanici. Oznámení této skutečnosti však není lékařskou povinností, naopak tím lékař prolomí lékařskou mlčenlivost.

Dále může dle zákona o ochraně veřejného zdraví § 47a odst. 1 poskytovatel zdravotních služeb (tj. lékař atd.) použít pouze očkovací látky podle antigenního složení očkovacích látek stanovených Ministerstvem zdravotnictví. Pacient může také požádat o provedení pravidelného očkování jinou registrovanou očkovací látkou. 

Co se týče očkování v zahraničí, pak je takové rozhodnutí pouze na Vás. Poradna Vám v této věci již nemůže poskytnout kvalitní radu vzhledem k orientaci na zdravotnickví a právo v České Republice.

 

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

 

 

 

11.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS